Alla har en historia att berätta

med Ann-Christine Magnusson

Barn och ungdomar besitter idag en enorm kunskap om dramaturgi utan att veta om det! Eftersom de konsumerar så mycket TV och film har de ofta grunderna instinktivt i kroppen. När jag kommer till en klass försöker jag plocka fram den kunskapen. När sedan eleverna fått verktygen i hur en historia är uppbyggd får de göra enklare skrivuppgifter. Och det är då det roliga börjar. De flesta elever brukar slå sig själva med häpnad. Med några enkla knep kan alla skriva en spännande historia!

Detta paket brukar ta cirka två timmar.

Om vi får jobba hel- eller halvdag får eleverna gå upp på golvet och prova på några teaterövningar, som är framtagna för att få syn på själva berättandet och karaktärsbyggandet. Jag har flera års erfarenhet som teaterpedagog, bland annat från Kalle Flygares teaterskola, och vet vad som brukar fungera.

Båda dessa ”paket” passar för åk 4-9.

Ann-Christine Magnusson är verksam som dramatiker och författare. Hennes pjäser har turnerat runt på skolor i hela landet. Hon har gett ut ett tiotal barn- och ungdomsböcker. Just nu är hon aktuell som avsnittsförfattare till det populära "Hotell Kantarell" på SVT.