Alla kan skriva

med Anette Skåhlberg

Foto: Staffan Claesson

Övningar för att: Våga släppa taget. Bejaka skaparkraften. Komma till självinsikt. Utveckla fantasin. Träna att samarbeta.

Innehållsbeskrivning: Alla kan skriva. Om inte själva så i grupp. Skrivandet utvecklar språket och samarbetet och kan dessutom knyta samman de olika skolämnen man vill ska integrera. Beroende på behov och önskemål kan mitt besök se olika ut. Men efter två timmar brukar de flesta grupper i en klass ha manus igång med händelseförlopp, rollfigurer och huvudkonflikt. Somliga har även hunnit börja med dialog.

Med en halvdag får eleverna chans att utveckla manus och arbeta med dialog. Med en heldag hinner de även prova på att arbeta med dialogen, testa den själva och presentera sitt manus inför resten av klassen.

Jag arbetar inom tre områden:

1. Att skriva för film 

2. Att skriva för teater

3. Att skriva bokmanus

Beroende på önskemålen brukar jag även ibland visa exempel från filmer eller böcker som jag har gjort.

I princip är grunderna samma. Allt bygger på lust och att våga släppa sin självkritik. Att låta sig fångas av sin första tanke och låta den växa vidare till nya världar. Ovanpå det kommer sedan tekniken. Men tekniken går alltid att läsa sig till. Det viktiga enligt min mening är att få inspirationen och verktygen till att öppna upp till sitt eget skapande.

Jag har olika program jag kan arbeta med beroende på gruppen jag kommer till. Till exempel kan det delas in i dessa olika program: Förskola/lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet/gymnasiet samt folkhögskola/vuxenutbildning.

Jag arbetar som pedagog, lärare och inspiratör, är dramatiker, manusförfattare, författare, förläggare och sagoberättare, men även föreläsare och coach. Jag har också arbetat i grupper med särskoleelever och utvecklat deras berättande.

Jag älskar att komma ut och inspirera och se ny skaparkraft födas i skrivandet hos alla elever.

Era önskemål är möjliga:

Jag kan utforma program på två timmar, en halvdag, en heldag eller utslaget på flera dagar under en termin eller två. Allt är möjligt. Gruppstorleken kan också variera. Hör av er om ni är intresserade så kan vi resonera. Jag bygger ihop ett program och föreslår för er när ni berättar om era önskemål och ramar. Läs gärna den längre beskrivningen också som ni kan få från Centrum för dramatik.