Ett eget liv – Fyra pjäser för unga

Modern dramatik finns mycket sällan utgiven i bokform. Men nu ger Centrum för dramatik i samarbete med DramaDirekt ut pjäsantologin Ett eget liv med fyra pjäser för unga.

Pjäserna är In a dark and northern place av Mattias Andersson, Skitsjuk av Malin Axelsson, Ett hjärtslag bort av Cristina Gottfridsson och Svårast är det med de värdelösa av Rasmus Lindberg. Redaktör för antologin är dramaturgen och dramatikern Birgit Hageby. 

Antologin är framtagen inom pilotprojektet ”Läsa och skriva dramatik i skolan”, där manusförfattare/dramatiker har genomfört klassrumsbesök och studiedagar för lärare om hur man kan arbeta i skolan med dramatik, dramaturgi och hantverket att skriva manus. Idén är att skola och andra intresserade ska få tillgång till tryckt aktuell dramatik för att kunna visa exempel, diskutera innehåll och dramaturgi samt kunna läsa roller (readings).

Här är Birgit Hagebys förord till antologin: 

Teatern och skolan – två oförenliga världar?
Medan teaterarbete har frihet och kreativitet som ledstjärnor är skolans verksamhet uppbyggd med struktur och regler. Men båda vill rusta människan för ett bättre, mognare liv, som ger förhållningssätt och beredskap för de utmaningar tillvarons situationer bjuder på. Sedan är teaterskapandet i sig ett pedagogiskt drömupplägg om man vill träna samspel och gruppsamverkan på ett lustfyllt sätt.
I det stora pussel som ett teaterarbete är finns plats för olika sorters kunskap och begåvning. Personligheter och färdigheter som generellt inte uppmärksammas av kamratgruppen kan plötsligt få utrymme och uppskattning. Förmåga att se till och styra helheten eller sinne för detaljer - alla typer av insatser behövs. Träning av pendlande mellan självhävdelse och lyhördhet, lektioner i tålamod, nödvändigheten av förmåga till självdisciplin och förberedelse blir alla byggstenar när en teaterföreställning ska arbetas fram.

Att alla typer av engagemang behövs, blir uppenbart när man ska:
Diskutera och analysera en pjäs
Läsa och memorera en text
Undersöka känslouttryck och kroppsspråk
Lägga regi och scenerier
Skapa mask och kostym
Välja scenografi och rekvisita
Arbeta med ljus och teknik
Och även om man inte kommer ända fram till en färdig föreställning kan den glädje allt arbete genererar kännas som ren magi!

försäkrar

Birgit Hageby, redaktör
dramatiker och dramaturg

Recensioner:

In a dark and northern place
”... en pjäs om ännu ett djävla Åmål... Mattias Andersson beskriver, suveränt en innerlig tafatthet med subtila uttryck.... en underbar Feel-bad-komedi.”

Skitsjuk
” … bygger på välkända dramaturgiska mönster från
Hollywoodfilm och saga... En värld som är skitsjuk. Och där man längtar efter att vara någon annan, i ett annat liv... Malin Axelssons uppfordrande komiska tragedi oförutsägbar och överraskande.”

Ett hjärtslag bort
”Tonårstankar i rusningstrafik, hjärnbrist, skenande hormoner och en
främmande kropp i spegeln... Cristina Gottfridssons suveräna stycke brände sig in med glödskrift... Berättar om möjligheten till vänskap bortom rigida normer och räddhågsna mönster.”

Svårast är det med de värdelösa
”Hur möter, ser och ser vi på andra människor, särskilt De udda, trasiga, hjälplösa?... Hedvig och hennes personliga assistent Måns hittar sitt eget värde i den betydelse de får för varandra... Rasmus Lindbergs pjäs ställer saker på sin spets.”

Samtliga recensionscitat är från Svenska Dagbladet.
Antologin har fått litteraturstöd från Statens kulturråd.

Antologin kostar 189 kr inkl. moms, frakt tillkommer. Beställ här.