Dataspel

Dataspelsindustrin växer så det knakar och de svenska spelutvecklarna ligger i frontlinjen. De fem största aktörerna har utvecklingskostnader som långt överskrider de dyraste svenska långfilmerna. Branschen har blivit en exportsuccé med miljardintäkter.

I takt med framgångarna är det viktigt att professionalisera alla delar i produktionskedjan. Och som i alla andra gestaltande produktioner börjar det med ett manus. Många likheter finns med arbetssättet med TV-serier, där storyn består av otaliga förgreningar och manus skrivs av ett lag.

Centrum för dramatik förmedlar kontakt med lämpliga manusförfattare. Professionella författare som har de dramaturgiska verktygen, som vet hur man skriver en intrig, skapar spänning och, kanske viktigast, hur man samarbetar inom ett produktionslag. Sådant arbete är vanligt inom många av dramatikens områden.

Bland våra medlemmar finns manusförfattare med erfarenhet av dataspelsproduktion och andra nya medieplattformar. De tar uppdrag som föreläsare och workshopledare i dramaturgi, som dramaturger och som dialogförfattare. Flera har också regikompetens och/eller är rutinerade pedagoger, som kan lära ut och diskutera kring produktionerna.