Digital berättardag för hembygdsrörelsen

Fånga era besökare med berättelser som berör!

Digital inspirationsföreläsning 20 april kl 10-12

För att inspirera hembygdsrörelsen att utveckla sitt berättande genomförde Centrum för dramatik i samarbete med Sveriges hembygdsförbund under hösten 2022 inspirationsdagar i Hässleholm, Eskilstuna, Trollhättan och Bollnäs.

Nu får fler föreningar i hela landet möjlighet att ta del av de råd och tips som dramatikerna Henrik Valentin och Eva Brise från Centrum för dramatik presenterade under hösten – om hur berättelser om föremål, platser och händelser kan fånga besökarna, lyssnarna eller tittarna. För oavsett om det handlar om skyltar i en utställning, personlig guidning, audioguide eller kortfilm så måste berättelserna engagera och beröra.

De flesta hembygdsföreningar lägger ner mycket tid och kraft på att berätta om livet förr, i stugor, på gårdar och andra platser. Det är då viktigt att levandegöra berättelserna så de verkligen engagerar besökarna.

Denna digitala föreläsning har som mål att deltagarna ska bli inspirerade att utveckla sina berättelser om föremål, platser och byggnader genom att fokusera på levnadsöden som berör. Vi lyfter fram handfasta råd om hur man kan gå tillväga för att komma igång eller vidareutveckla sitt berättande. För det gäller att förmedla kunskap och insikt till dem som deltar i en guidning, lyssnar på en audioguide, tittar på en kortfilm och eller följer spelscener vid en bygdegård.

Vi vänder oss såväl till rutinerade föreningsmedlemmar som till nybörjare.

Deltagarna vid inspirationsföreläsningen får även en tankeväckande men frivillig övningsuppgift sig tillsänd en vecka i förväg. Olika sätt att lösa den tas upp under programpunkten ”Fakta och fantasi” genom att analysera vilka fakta som är viktiga, vad är berörande och engagerande samt vilka målgrupper vänder man sig till och hur påverkar det berättelsen.

INSPIRATIONSFÖRELÄSNINGEN ÄR FULLBOKAD! Anmäl dig om du vill stå på väntelista.

Tid och plats: torsdag 20 april 2023 kl 10-12 via zoom

 

Det är fullbokat! Anmäl dig om du vill stå på väntelista.
Anmälan:
Länk till anmälningsformulär

 

Att delta är kostnadsfritt. Men anmälan krävs. Begränsat antal deltagare. Max två deltagare per förening.

Sista anmälningsdag: 5 april. Besked om plats lämnas därefter.

PROGRAM (kl 10-12)

Inledning: Ammy Kjellsdotter Åström från Centrum för dramatik hälsar välkomna och presenterar dagens punkter.

Människan och känslan: Dramatikern Henrik Valentin lyfter fram kärnpunkten i allt berättande och går igenom en lång rad av tekniker och kanaler om hur man når ut med sitt berättande.

Fakta och fiktion: Dramatikern Eva Brise utgår från övningsuppgiften och tar upp hur man väljer det som engagerar olika målgrupper och hur fakta och fiktion kan balanseras.

Målgrupp: hembygdsrörelsen i Sverige

Har du frågor?
Kontakta Ammy Kjellsdotter Åström, Centrum för dramatik
E-post: ammy@centrumfordramatik.se
Telefon: 070-219 03 71

Inspirationsföreläsningen arrangeras av Centrum för dramatik och Sveriges Hembygdsförbund och genomförs med stöd från Kulturrådet.

Länk till mer info om tidigare inspirationsdagar

 

Bilden tillhör Centrum för dramatik.