Almedalen 2022
Kultur i Almedalen
I programmet till årets Almedalen finns många intressanta samtal, nedan är ett antal exempel.
Läs hela programmet på Kultur i Almedalens webbsida.
Behövs det en nationell kulturpolitik? Välkommen till Kultur i Almedalen 2022
Tillgång till kultur skapar livskvalitet för invånarna på en ort. Under pandemin har kulturens ekosystem synliggjorts, framför allt vad gäller den osäkerhet som präglar fördelningen av offentliga kulturmedel. Brist på kontinuitet samt otillräcklig förståelse för kulturens behov av planering är alla faktorer som leder till svårigheter för många verksamheter. Behövs det en nationell kulturpolitik? Samtalet handlar om den nationella kulturpolitikens betydelse för kulturlivet.
Medverkande: Victor Malm, kulturchef, Expressen, Zina Al-Dewany, ledarskribent, Aftonbladet Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst och Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer inviger Kultur i Almedalen 2022.
Arrangör: Svensk Scenkonst & Sveriges Museer
När: Söndag 3 juli kl. 13.00-13.30
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Hot och hat inom scenkonsten
Hot och hat inom scenkonsten är ett tvåårigt projekt som drivs i samverkan mellan Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna. Det avslutas i augusti 2022 och rapporten kommer att publiceras den 27 oktober. Det övergripande målet har varit att bidra med en fördjupad förståelse för hat och hot och dess konsekvenser. Fyra vägledande frågor har formulerats för undersökningen: Vad provocerar till hat och hot? I vilka former kan hat och hot ta sig uttryck? Hur hanteras hat och hot? Hur påverkas individer, organisationer och institutioner? En ständigt återkommande fråga, både inom journalistkåren, förtroendevalda och scenkonsten är hur hat och hot kan motverkas. Almedalsveckans viktiga samtal om hur samhället blir robust mot påtryckningar som hindrar yttrandefriheten.
Medverkande: Kulturminister Jeanette Gustafsdotter, Thomas Florén, forskningsledare, Högskolan Dalarna, Maria Groop Russel, VD, Dramaten och Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst. Moderator är Anders Rydell, författare och journalist.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna
När: Söndag 3 juli kl. 16.15-17.00
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10
Konstnärers företagande – i glappet mellan kulturpolitik och näringspolitik
Den statliga utredningen Kreativa Sverige presenterar i augusti en 10-årig strategi för främjandet av företagen inom kulturella och kreativa näringar. Utredningen har stor betydelse för konstnärers villkor. Hur kan offentliga insatser bättre stärka konstnärers företagande? Under Kultur i Almedalen arrangerar Konstnärsnämnden ett samtal om konstnärers företagande. En majoritet av de yrkesverksamma konstnärerna är egenföretagare. Hur ser situationen ut idag?
Medverkande: Agnes Török, spoken word poet, Ann-Sofie Köping, fil dr, lektor, Södertörns högskola, Carolina Frände, regissör och doktorand, Stockholms universitet, Joakim Sandberg, regionkulturchef i Region Västerbotten, Eva-Lena Albihn, vice vd och hållbarhetschef, Business Region Göteborg och Klas Rabe, huvudsekreterare, Kreativa Sverige. Moderator är Anders Rydell, författare och kulturjournalist.
Arrangör: Konstnärsnämnden
När: Måndag 4 juli kl. 14.00-14.45
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10
Är det kulturella kretsloppet hotat?
Arrangörer är beroende av att kulturskapare har goda förutsättningar, kulturskapare behöver starka och modiga arrangörer. Vilka är då hoten mot det kulturella kretsloppet? Vad händer när publiken sviktar, arrangörerna får det svårt att gå ihop och de professionella kulturskaparna i högre utsträckning behöver ta andra jobb för att överleva? Hur återhämtar vi oss långsiktigt efter pandemin, när det inte längre finns stödpaket? Hur kan de yrkesverksamma och de ideella samverka för att hjulen ska snurra bättre? Och vad händer efter valet? Kan vi få en politik som bättre ser till aktörer med olika förutsättningar och ekonomi?
Medverkande: Karin Inde, ordförande KLYS och Calle Nathanson, ordförande Ideell kulturallians och vd Folkets Hus och Parker i ett samtal om det kulturella kretsloppet, från ideell till professionell, från offentligt finansierad till kommersiell.
Arrangör: Ideell Kulturallians och KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd)
När: Måndag 4 juli kl. 15.00-15.45
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.