Manusfolket

April 2022

Kära medlem!

Vi har aldrig drivit så mycket verksamhet som just nu, till exempel startar Nya berättelser i hembygdsrörelsen, där vi ska genomföra fyra regionala inspirationsdagar för hembygdsgårdar om spännande sätt att berätta om kulturarv. Projektledare är Henrik Valentin som tillsammans med Ammy nu har dragit igång projektet för att skapa fler uppdrag till dramatiker. Manusrummet rullar på i Skåne och ett nytt filmcoachprojekt är på gång i Stockholm. Marknadsföring av medlemmarnas workshops och aktiviteter och bokningar av Manustimmen med skolbesök pågår för fullt.

Missa inte att anmäla dig till kursen Presentera ditt projekt – skriv en One Pager med Johan Brisinger, och till Speeddejting på Scenkonstbiennalen i Västerås, läs mer och anmäl dig nedan. På Scenkonstbiennalen kommer vi också delta med installationen Vem har skrivit…? för att lyfta fram dramatikerna. Var med och visa upp vår rika skatt av samtida dramatik. Läs mer nedan.

Sist men inte minst vill vi varmt välkomna Johanna Gustafsson som förmedlare i Syd, hon förstärker förmedlingsarbetet i Skåne på halvtid fram till sommaren!

Glad Påsk! 🐥

önskar Isabella tillsammans med Ammy, Johanna, Kelly, Tova
alla våra kontaktuppgifter hittar du här https://www.centrumfordramatik.se/kontakt/

Medlemskatalog och utbudssidor
Vi vill åter påminna dig att fylla i dina uppgifter till profilsidorna på vår hemsida om du inte redan gjort det. Uppgifterna till katalogen gör att vi lättare kan matcha dig med uppdrag, och gör dig sökbar för nya uppdragsgivare. Fyll i dina uppgifter här.

OBS! Endast för ordinarie medlemmar. Du som är debutantmedlem, kom ihåg att söka ordinarie medlemskap när du kvalificerat dig. Här finns kriterier och ansökningsblanketter. Kontakta gärna kansliet via mail eller telefon om du har frågor.

Tack till alla er som har kommit med nya workshops/aktiviteter för skolan. Här kan du fylla i dina uppgifter om du har en workshop du vill ska synas på hemsidan.

 

Centrum för dramatik arrangerar

Kurs

Presentera ditt projekt – skriv en One Pager

Välkommen till en kortkurs med Johan Brisinger om hur, och varför du ska skriva One Pagers – och vilka högre krav som idag möter manusförfattaren vid införsäljning av egna projekt. Vad ska stå i One Pagern/projektpresentationen? Hur tänker producenten och regissören? Vilken nytta kan du ha av att skriva en kort projektpresentation? Johan Brisinger är regissör/manusförfattare/producent med lång erfarenhet av branschen i Sverige och internationellt.

När: 6 maj kl 9.00 – 12.00, kaffe och frukostfralla serveras från kl 8.30
Sista anmälningsdag: måndag 2 maj 2022
Anmälningslänk: https://forms.gle/fGxHDcSXVCgHFp5n7
Plats: ABF/Cirkeln vån 5, Sveavägen 41, Stockholm

Utlysning CFD ÖST

Filmworkshops till Region Stockholms Kulturkatalog 

Vill du arbeta med film och barn/unga i Stockholmsregionen? Nu samlar Centrum för dramatik in filmworkshops från medlemmar bosatta i Region Stockholm för marknadsföring i Region Stockholms Kulturkatalog.

Katalogen vänder sig till kommuner och skolor i Stockholmsregionen som vill boka föreställningar, projekt och workshops inom områden som teater, dans, cirkus, skolbio, film, musik, hemslöjd och Skapande skola-projekt. Här kan du se Kulturkatalogen Region Stockholm.

Anmälda filmworkshops kommer att laddas upp på Kulturkatalogen samt på Centrum för dramatiks nya hemsida.

Sista anmälningsdag: söndag 24 april 2022 kl 23.59.
Har du frågor, mejla kelly@centrumfordramatik.se (på plats mån-tis o fre).
Anmälningslänk: https://forms.gle/v8YUZvFtsJmc5BmTA 

BIBU – scenkonstbiennal för barn och unga

Samtal på Bibu i Helsingborg

På årets upplaga av Bibu arrangerar Centrum för dramatik två seminarier och är medarrangör till en workshop. Missa inte dessa!

Seminarier

Kulturskolan + dramatiker = sant

Tillsammans med Dramatikerförbundet initierade Centrum för dramatik ett projekt där fem dramatiker fick i uppdrag att skriva nya pjäser för kulturskolan. Dramatikerna Elsa Berggren, Christofer Bocker, Stefan Larsson, Isa Schöijer och Robin N Spegel deltar i ett samtal med Dramatikerförbundet och Centrum för dramatik om projektet och hur det är att arbeta mot en en barnensemble i skapandeprocessen.

När: Torsdag 19/5 kl 13.00-13.45
Plats: Kulan, Helsingborgs stadsbibliotek
Länk: https://bibu.se/sv/kulturskolan-hjartar-dramatiker-sant

Metoder och manus

Devising, community-teater eller att arbeta med eller utan en testpublik? Tre dramatiker delar med sig av sina erfarenheter och diskuterar vilka fördelar de olika arbetssätten har.

Medverkande dramatiker: Christofer Bocker, Stefan Larsson och Alexandra Loonin. Samtalet modereras av Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten.

När: Fredag 20/5 kl 13.00-13.45
Plats: Helsingborgs Konserthus, Markelius
Länk: https://bibu.se/sv/metoder-och-manus

Workshop

Att skriva för barn och unga

En workshop i konsten att skriva för barn- och ungdomsensembler i kulturskola, skola och föreningsliv. Barn och unga behöver nutida, spelbara, konstnärliga och relevanta manus att ta sig an, samtidigt börjar det dyka upp allt fler projekt på området. Under två timmar undersöker vi de speciella möjligheter och krav som möter oss när vi skriver för mycket unga skådespelare.

När: Fredag 20/5 kl 10.00-12.00
Plats: Helsningborgs konserthus, Markelius
Länk: https://bibu.se/sv/att-skriva-barn-och-ungdomsensembler 

ScenSverige

Scenkonstbiennalen i Västerås

I år arrangeras Scenkonstbiennalen i Västerår 7-12 juni. Tillsammans med Dramatikerförbundet arrangerar Centrum för dramatik den sedvanliga Speeddatingen. I år har vi också ett nytt inslag i form av projicerade utdrag av manus. Läs mer nedan!

Speeddating

Efter två år av pandemi är behovet stort av att äntligen få träffas och prata konstnärliga idéer och nya samarbeten.

Här får dramatiker får möjlighet att presentera uppsättningsidéer för teatrar genom korta ”pitchar”. Vi välkomnar både unga och erfarna uppdragssökande dramatiker och regissörer med sina idéer.

Viktigt är att du arbetar professionellt och att du ska presentera en konstnärlig idé.

Anmäl intresse senast den 15 maj via denna länk.
Sista dag för anmälan: 15 maj

Läs mer om speeddatingen på Scenkonstbiennalens programsida.

Installation /Projiceringar

Vem har skrivit…? – texterna och dramatikerna på scen

Vid Scenkonstbiennalen 2022 kommer Centrum för dramatik att delta med en installation som visar korta utdrag ur pjäser under rubriken ”Vem har skrivit…?” med texter av våra medlemmar.

Avsikten är att visa scendramatiker och lyfta fram yrkesrollen med fokus på samtidsdramatiken. Textutdragen kommer projiceras på en central vägg på Scenkonstbiennalen och, hoppas vi, sporra biennalbesökare till att gissa dramatiker och pjästitel.

Anmäl intresse att delta och läs mer via denna länk.
Sista dag för anmälan: 15 maj

Stipendier/stöd

Kulturstipendier Skåne

Sparbanken Skånes Kulturstipendier

Sparbanken Skåne inrättar tillsammans med sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn nya kulturstipendier till lovande utövare inom musik, film och musikteater. Ett flertal stipendier om vardera 150 000 kronor kommer att delas ut för första gången i år inom ramen för Sparbanken Skånes Kulturstipendier.

Sparbanken Skånes Kulturstipendier kan sökas av kulturutövare med en tydlig anknytning till Skåne i syfte att stödja konstnärlig utveckling.

Stipendierna, om vardera 150 000 kronor, delas ut i nära samarbete med Malmö Opera och Musikteater AB, Musik i Syd AB och Film i Skåne AB. Det finns tre kategorier tillgängliga för ansökan där två stipendiater utses i varje kategori: Musikteater, Musik och Film.

Ansökningsperiod: 1 – 30 april

Läs mer på Sparbanken Skåne

SVFF / Dramatikerrådet

Aktuella stöd från dramatikerrådet

Bidrag för internationella utbyten/resor
Vårens ansökningsfrister: 1 juni.
Läs mer om bidrag för internationella utbyten och gå vidare till ansökan

Regeringens krisstöd

Återstartsstöd för kulturen

Återstartsbidraget vänder sig till företag och organisationer som utövar professionell kulturverksamhet eller som bedriver främjande verksamhet inom kulturområdet och ska stötta en återstart för kulturlivet efter de effekter som covid-19 pandemin haft för kulturbranschen.

Nya metoder för att sprida kultur och bredda deltagandet i kulturlivet, insatser som stärker kultur för barn och unga, att tillgängliggöra kultur digitalt samt projekt som stärker arrangörledens förutsättningar är områden som kommer att prioriteras.

Sista ansökningsdag:
– Bildkonst, museer, litteratur: 2 maj
– Scenkonstområdet: 3 maj

Läs mer på Kulturrådets webb. 

Regeringens krisstöd

Omsättningsstöd för enskilda näringsidkare

Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare riktar sig till enskilda näringsidkare som har drabbats av ett större tapp i omsättningen till följd av spridningen av sjukdomen covid-19.

För att kunna söka stöd för december 2021 – februari 2022 krävs att företaget har tappat minst 30 procent i omsättning jämfört med motsvarande period 2019.

Ansökningsperioder:

Omsättningsstöd för perioderna december 2021 och januari 2022 kan sökas från och med den 9 februari till och med den 30 april 2022.

Omsättningsstöd för perioden februari 2022 kan sökas från och med den 1 mars till och med den 30 april 2022.

Information om stödet på regeringens webb.

Länsstyrelsen – handlägger och beslutar om stödet, samt ansvarar för all information och uppföljning av stödet.

Boverket – Länk till ansökan

Utlysningar

Kreativa Europa

Series Lab Hamburg

Om du har ett TV-serieprojekt i utveckling med internationell potential, producent och minsta finansiering på plats så kan du söka Series Lab Hamburg.

Series Lab Hamburg är en 2,5 dagar lång workshop med fokus på utveckling, samproduktion, distribution och finansiering som kommer äga rum mellan den 14-16 juni 2022.

Workshopen kommer föra samman experter och producent- och manusförfattarpar från länder över hela Europa.

Sista dag för ansökan: 14 april 2022

Läs mer på kreativa Europas webb. 

Västra Götalandsregionen

AIR Litteratur Västra Götaland utlyser vistelsestipendier

Nu kan du söka en månads vistelsestipendium under 2022, inom ramen för AIR Litteratur Västra Götaland.

Vistelsestipendiet innebär en månads fritt boende och tillgång till arbetslokal. Stipendiesumman är på 20 000 SEK. I vistelsestipendierna där värdplatsen är ett bibliotek ingår dessutom ett författararvode på 7 500 SEK för ett offentligt framträdande som arrangeras under vistelsen, i samråd med värden.

Sista dag för ansökan: 25 april

Mer info och länk till ansökan hittar du på Västra Götalandsregionens webb.

Nordisk Film & TV Fond

Nordisk Film & TV Fonds nya manusprogram ‘Nordic Script’

Hands-on intensive 12-day pan-Nordic writing programme for professional Nordic screenwriters and commissioners.

Det nya nordiska programmet ”Nordic Script”  är ett intensivt program med praktiskt deltagandeför professionella manusförfattare och beställare. Bakom programmet står Nordisk Film & TV Fond i samarbete med Göteborg Film Festival, Oslo Seriedagene och Helsingborg Stad.

Syftet med programmet är att stödja manusförfattare; skapa nordiska kontakter; inspirera etablerade och nya manusförfattare genom möten och utbyten med internationella experter, manusredaktörer och gästföreläsare; utveckla och underhålla utvecklingen av kvalitativa berättelser för både den nordiska och internationella publiken.

Ansökningsperiod: 15 mars – 20 april 2022.

Läs mer på Nordisk Film & TV Fonds webb. 

Residens Uppland

Skrivarstuga på Hållnäshalvön

Hållnäs konstkoloni erbjuder under höst/vinter/vår arbetsplats och enkelt boende i deras gästhus i utkanten av byn Hållen. För konstnärer, journalister, författare, forskare eller andra som önskar arbetstid i avskildhet och tystnad, nära skog och hav.

Hör av dig till Åsa via info@hallnaskonstkoloni.com om du har frågor eller vill boka in en vistelse.

Läs mer på Hållnäskolonins webb. 

Region Skåne

Residens för konstnärlig fördjupning och utveckling genom tvärdisciplinär samverkan

Region Skåne vill stärka infrastrukturen för konstnärligt skapande genom en tematisk utlysning om stöd till residens för konstnärlig fördjupning och utveckling,genom tvärdisciplinär samverkan.

Professionella aktörer inom kulturområdet och den kreativa sektorn kan söka stöd för ett värdskap av ett eller flera residens. Residenset ska ha fokus på konstnärlig fördjupning och utveckling och tvärdisciplinär samverkan

Sista ansökningsdag: 5 maj 2022

Läs mer på Regions Skånes webb.

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

Svenska Filminstutet

Filmrummet: Träffa Filminstitutets nya vd Anette Novak

I ett samtal med Katarina Graffman, antropolog och författare, berättar Anette om sig själv och sina tidigare erfarenheter, och om varför hon tagit jobbet som vd för Svenska Filminstitutet.

När: 21 april kl. 09.00–10.00
Var: Bio Victor i Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla, men anmälan krävs.

Läs mer om samtalet och anmälan på Filminstitutets webb.

Kulturhuset / Nobelpristräff

Samtal Med Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah, mottagare av Nobelpriset i litteratur 2021, besöker i april Stockholm. Den 27 april klockan 18:00 framträder Abdulrazak Gurnah på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen i ett samtal med Hans Olav Brenner.

Obs – begränsat antal platser.

När: 27 april kl 18.00
Plats: Kulturhusert Stadsteatern

Läs mer om samtalet och anmäl dig på Kulturhusets webb. 

Serial Eyes / Kurs

APPLICATIONS FOR SEASON 10 NOW OPEN!

Serial Eyes, Europe’s premier training programme for television writers, is now accepting applications for the new class of 2022-2023. This nine-month, full-time postgraduate programme runs from September 2022 to May 2023 in Berlin and trains young European writers to work in a writers’ room setting.

När: September 2022 till maj 2023
Sista dag för ansökan: 6 maj, kl 22:00

Läs mer på Serial Eyes webb. 

Tips

Svenska Filminstitutet

Samtal med Filminstitutets nya filmkonsulenter

Svenska Filminstitutet bjöd tisdagen den 22 mars in till ett digitalt konsulentsamtal för att presentera de tre nya filmkonsulenterna. Nu finns samtalet tillgängligt att se i efterhand.

I samtalet deltar Jannik Splidsboel, dokumentärfilmskonsulent, Hanna Sohlberg, filmkonsulent för Moving Sweden samt Cecilia Lidin, vikarierande filmkonsulent för Anna Weitz. Konsulenterna berättar om sina visioner, hur de ser på svensk film och sitt uppdrag.

Se samtalet på filminstitutets You-Tube-kanal.

Myndigheten för kulturanalys

Ny rapport om scenkonsten under pandemin

Rapporten Scenkonst i Sverige 2020 från Myndigheten för kulturanalys visar att pandemin har fått stora konsekvenser för scenkonstområdet. Statistik har samlats in för verksamhetsåren 2019 och 2020 och omfattar flera scenkonstområden: teater, dans, musik, musikteater, samtida cirkus och övriga scenkonstuttryck.

Läs mer och ladda ner rapporten på deras webb. 

Myndigheten för kulturanalys

Ny rapport om kulturens geografi i Norden

I rapporten kartlägger Kulturanalys Norden tillgången till kulturverksamhet i de nordiska länderna och de självstyrande områdena. Allas möjlighet att ta del av kultur är en återkommande målsättning i de nordiska ländernas samarbeten såväl som nationella strategier.

Läs mer och ladda ner rapporten på deras webb. 

Filminstitutet/SF/Scen & Film/Film & Tv prod.

Digitalt kunskapsmöte om att arbeta med intima scener på ett strukturerat och inkluderande sätt

Den 29 mars 2022 arrangerade Film&TV-Producenterna, SF Studios, Svenska Filminstitutet och Fackförbundet Scen & Film ett digitalt kunskapsmöte om hur den svenska film- och dramabranschen kan arbeta med intima scener på ett strukturerat sätt – både för att skapa en trygg och inkluderande arbetsmiljö och för att bidra till ökad kvalitet.

Seminariet finns nu tillgängligt för alla att ta del av på Filminstutets You Tube-kanal.

Filmarkivet

Filmarkivet.se tillgängliggör Immigrantfilmer 

Under 1970- och 80-talen uppstod en helt ny filmscen i Sverige, bestående av inflyttade regissörer från övriga världen. Filmerna, som skildrade det ofta svåra livet som inflyttad kulturarbetare, gjordes med låg budget och de flesta fick aldrig någon biografdistribution. Nu har ett antal av filmerna restaurerats och digitaliserats, och finns samlade på Filmarkivet.se under temat Immigrantfilmare – en del av den svenska filmhistorien som annars kunde gått förlorad.

Läs mer och se filmerna på Filmarkivet.se.

UR / Svenska Filminstiutet

Minnen ur svenska filmhistorien – i Kunskapskanalen och på UR Play

I nya programserien UR Samtiden, Minnen ur den svenska filmhistorien på UR Play träffar ni experterna som berättar om det som ligger dem närmast hjärtat.

I samarbete med Utbildningsradion gör Filminstitutet en rad nedslag i den svenska filmhistorien, utifrån föremål i samlingarna. Det blir korta inslag om de filmhistoriska samlingarna med allt från en av världens äldsta filmremsor till tortyrredskap och Fred Astaires dansskor.

Programserien hittar du på URplays webb. 

Final Draft

Medlemsrabatt på Final Draft för CFDs medlemmar

Vi är glada att kunna meddela att Centrum för dramatik fortsatt kan erbjuda våra medlemmar rabatt vid köp av Final Draft. Liksom tidigare får du 30% rabatt om du anger koden CFD22 vid kassan.

Läs mer om programmet på Final Drafts webb. 

Festival!

Pixel Skånes Filmfestival 2022

PIXEL Skånes Filmfestival 29-30 April 2022

Pixel bjuder in till två dagar av filmvisning, prisceremoni, speltävling, viktiga samtal och roliga workshops på Biograf Panora i Malmö.

Fredag 29 April: PIXELs Branschdag “Behind The Screen”
Träffa representanter från bland annat Svenska Filminstitutet, SVT Kortfilm, Boost Hbg, Filmcentrum Syd,  Film i Skåne och Centrum för dramatik SYD!

Lördag 30 April PIXEL Festivaldag
Filmtävling med skånska kortfilmer på bioduken under hela dagen som avslutas i en glittrig prisutdelning. Det blir även workshops, samtal och roliga upptåg – något för alla åldrar.

Biljetter: PIXEL är GRATIS och du behöver inte boka biljett innan.

Västra Götalandsregionen

Scenkonstdagar – Barn och Unga

Den 28 – 29 april är det dags för Scenkonstdagar barn och unga, i år i Göteborg. Här får de som arbetar med och för barn och unga chansen att ta del av aktuella upplevelser inom dans, musik, teater och cirkus/nycirkus med mer.

Datum: 28 – 29 april
Tid: 9.00 – 15.00
Plats: Göteborg (lokaler meddelas inom kort)
Sista anmälningsdag: 20 april

Mer info hittar du på deras webb.

ASSITEJ – BIBU 2022

Samtal med kulturministern Jeanette Gustavsson

ASSITEJ Sverige kommer att presentera sin kulturpolitiska rapport med förslag på konkreta åtgärder på Bibu.

Kulturministern kommer också att delta i deras seminarium ”Hur ska du säkra scenkonst till barn och unga i skolan? på Bibu, i samtal med Michael Cocke.

Tid: Tisdag 17/5 kl. 14.00 -14.30
Plats: Helsingborgs konserthus, Lilla salen

CPH:DOX

Programsläpp 2022

Programmet har släppts för Köpenhamns CPH:DOX, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler. Sju svenska filmer och tre samproduktioner är utvalda att delta i år.

När: 23 mars – 3 maj

Mer information om CPH:DOX hittar du på deras webb.

Bibu 2022

Bibu 17 – 22 maj

Läs om biennalen och programmet på Bibus webb. Vi ses i Helsingborg!

ScenSverige

Scenkonstbiennalen 7-12 juni

I år hålls Scenkonstbiennalen i Västerås. Läs om Scenkonstbiennalen och programmet på deras webb. Vi ses i Västerås!