Manusfolket

Augusti 2022

Kära medlem!

Nu är vi alla tillbaka efter semestern och det är full rulle på projekt för att skapa nya uppdrag till medlemmarna:

I Väst har Kajsa rullat igång projektet Poddrama – pilotverkstäder i att lära ut hur unga kan skapa dramapoddar. I Syd arbetar Johanna och Ammy bland annat med att marknadsföra konceptet Manustimmen och riggar höstens seminarier och dramatikersamtal med medel från Malmö Stad. I Öst jobbar Kelly med projektet Uppdrag: Manuscoach i samarbete med Film Stockholm, där manusförfattare ska coacha debuterande filmare. Sedan har vi flera projekt på riksplanet: Fyra regionala berättardagar för hembygdsrörelsen, för att styrelser i hembygdsgårdar ska upptäcka de fantastiska möjligheter som våra medlemmar kan bidra med för att locka en yngre och bredare publik genom dramatiskt berättande. Sist, men inte minst: Missa inte utlysningen för att skriva en pjäs för kulturskolor här nedan.

Glada sensommarhälsningar!

Ammy, Johanna, Kajsa, Kelly, Tova och Isabella (alla våra kontaktuppgifter hittar du här)

 

Centrum för dramatik 

Vill du skriva en pjäs för kulturskolan?  

Centrum för dramatik har fått stöd från Kulturrådet för att beställa fem nya pjäser till kulturskolans teaterverksamheter. Uppdraget innebär att skriva en pjäs som passar målgruppen barn och unga, antingen 8-12 år eller 13-17 år. Det finns en stor efterfrågan på ny dramatik anpassad till kulturskolans verksamhet.

Projektet genomfördes första gången 2021.

Pjäslängd/speltid: 30-45 minuter
Ersättning: 50.000 kr + 6% moms
Projekttid/skrivtid: 17 oktober 2022 – 9 januari 2023

I uppdraget ingår också att samarbeta med en kulturskola och träffas 2-3 ggr.

Krav: 

  • Erfarenhet av att skriva för barn/unga (publik eller skådespelare)
  • Erfarenhet av att arbeta med barn/unga, t ex workshop, undervisning, projekt
  • Uppfyller kriterier för ordinarie medlemskap i Centrum för dramatik

Sista dag för intresseanmälan: 25 september 2022
Anmäl dig här: https://forms.gle/3ZMurBhuNXnqcWxN6 Beslut meddelas den 15 oktober.

Pjäserna kommer efter avslutad spelperiod hos kulturskolorna att finnas på DramaDirekt och även förläggas hos ATR.

 

Stöd 

Sveriges Författarfond /Svff

Målinriktade arbetsstöd

I höst fördelas ett begränsat antal målinriktade arbetsstipendier till dramatiker som skriver för scenen. Stipendiet ska ge dramatikern möjlighet att på eget initiativ kunna arbeta framåtsyftande och koncentrerat med en enskild pjäsidé utan att något verk beställts eller ännu förankrats hos en teater.

Stipendierna kompletterar det ordinarie dramatikerstödet till teatrar i en tid när programläggningen förskjutits, det bildats köer på teatrarna och beställningarna minskar i antal.

Läs mer om det målinriktade arbetsstödet på SVFFs webb.

Dramatikerstöd

Dramatikerstöd är ett statsbidrag till teatrar för beställning av nyskriven svensk dramatik.

Ansökan om dramatikerstöd ska göras gemensamt av en dramatiker och den som vill uppföra dramatikerns verk. Stödet kan sökas när som helst under året (beslut två gånger om året: april/maj resp. oktober/november).

Stödet utbetalas till teatern, och ska oavkortat utgöra arvode till dramatikern.

Läs mer om dramatikerstöd på SVFFs webb.

Bidrag för resor och internationella utbyten

Dramatiker/manusförfattare och översättare av dramatik kan också söka bidrag för resor och internationella utbyten. Dessa bidrag fördelas av författarfondens internationella råd i en gemensam beredning för författarfondens samtliga yrkeskategorier/genrer. De bidragen beslutas fem gånger per år och kan sökas när som helst under året.

Läs mer om stödet på SVFFs webb.

Kulturbryggan/Konstnärsnämnden

Stipendier och Bidrag

Kulturbryggan är en statlig finansiär som varje år fördelar 25 miljoner kronor till projekt som förnyar konst- och kulturområdet, inom de tre programmen Konstnärlig förnyelse, Kreativ infrastruktur och Nya finansieringsmodeller.

Nästa utlysning är öppen 1–22 september 2022. Kultrubryggan fattar beslut i slutet av november 2022. Du kan t.ex. ansöka om projektbidrag och resebidrag inom deras program två gånger om året.

Läs mer om stöden på Kulturbryggans webb. 

Residens

Vistelsestipendium

Villa San Michele

Axel Munthe donerade Villa San Michele till den svenska staten i sitt testamente från den 5 januari 1948. Där uppmanar han staten att ”gratis eller mot lämplig avgift där upplåta bostad åt svenska studenter, konstnärer, forskare, journalister eller andra gäster som kunna antagas dela mina känslor för Italien och den klassiska kulturen samt den humanistiska forskningen överhuvud”.

Ansökan om vistelsestipendium på Villa San Michele under 2023 görs enbart digitalt.

Sista ansökningsdag: 30 september

Läs mer och gör ansökan på Villa San Micheles webb.

Gästbostad

Svenska institutet Paris

Kulturarbetare och forskare som söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike kan ansöka om gästbostad på Svenska institutet Paris. Svenska institutet håller till i det karakteristiska 1500-talspalatset, Hôtel de Marle, mitt i de centrala Maraiskvarteren. Du kan ansöka om boende 14 eller 28 dagar enligt kalendermånad

Kostnad: 5000 kr/ 14 dagar
Sista dag för ansökan: 
15 oktober för boende 14 eller 28 dagar från februari till slutet av augusti 2023.

Läs mer på Svenska institutet Paris webb. 

Residens

Hedlandet Residens

I Torna Hällestad utanför Lund ligger Hedlandet residens.

Hedlandet residens bjuder in dig som är konstnär, författare eller forskare till en residensvistelse i Torna Hällestad. Hedlandet är en hållplats i tid och rum där du kan utforska framtidens berättelser, låta det oväntade hända, reflektera, kontemplera, utmana och pröva det oprövade.

Du kan vistas själv eller tillsammans med andra (max 4). I samband med vistelsen finns det, vid behov möjlighet att få återkoppling från och utbyta erfarenheter med författare, dramatiker, curators och filmare som på olika sätt är kopplade till Hedlandets verksamhet.

Kontakt och ansökan: Sophie Holgersson, 0709-83 16 34, opencall@hedlandetresidens.se

Läs mer på Hedlandets webb.

Utlysningar

Lindholmen Science Park

Finansiering av film- & tv-projekt – Ansökningsomgång 3 öppnar 

Satsningen är en del av Göteborgs Stads filmsatsning på innovativa utvecklingsprojekt inom film, tv och rörlig bild och vänder sig huvudsakligen till etablerade producenter och filmskapare som har möjlighet att skapa och producera professionella produktioner.

Finansieringen riktar sig till projekt under utveckling, till exempel manusbearbetning, pilotproduktion eller utveckling av affärsstrategin.

Ansökningsperiod: 5 sept – 5 okt 2022
Projektmöten: 27 oktober

Läs mer på Lindholmens webb.

Film Stockholm

Sök till kortfilmsworkshopen Nya röster

Vill du få inspiration och verktyg för att kunna förverkliga ditt kortfilmsprojekt? Har du en idé som du skulle vilja göra film av, eller har du börjat göra en film som du vill komma vidare med? Film Stockholms och Fanzingos Nya röster: Workshop hålls under hösten 2022.

Workshopen har fokus på att utveckla din unika röst och skapa en större trygghet inför filmprocessen.

Start: 4 oktober
Plats: Fanzingo i Alby
Sista dag för ansökan:
 15 september 2022

Läs mer på workshopens infosida på Film Stockholm.

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

Kulturakademin

Dramaturgi i text och på scen

En föreställnings innehåll är inte bara det vi ser på scenen, utan sammanhang, avsändare och mottagare spelar också roll för hur publiken ska uppfatta verket. Målet med kursen är att du ska få en verktygslåda med begrepp, perspektiv och dramaturgiska modeller att välja bland i ditt nästa sceniska arbete.

När: 3, 10, 17 och 24 oktober i Göteborg
Sista dag för anmälan: 19 september

Läs mer på Kulturakademins webb. 

Litteraturhuset Trampolin

Att berätta för barn och unga 

Torsdagen den 6 oktober kl. 9.30-11.45 bjuder Litteraturhuset Trampolin in till webbinariet Att berätta för barn och unga som i år handlar om farligheter och lekfullheter i spelvärlden och IRL!

Webbinariet riktar sig till bibliotekarier, pedagoger och andra kulturutövare som arbetar med barn och unga.

När: 6 oktober kl 9.30 – 11.45
Plats: Webbinarium
Sista dag för anmälan: 1 oktober på denna länk
Kostnad: Kostnadsfritt

Läs mer på Litteraturhuset Trampolins webb.

Tips

Kulturhuset Stadsteatern

Öppet hus på teatern

Den 27 augusti kl. 11-15 välkomnar Kulturhuset Stadsteatern besökare bakom kulisserna! Se repetitioner av pjäserna ”Alltid vara vi”, ”Undkom ensam/Tänk om om bara”, ”Mandomsprovet”, ”Var är Olle?” och ”random”. Följ med på guidad visning bland kostym, mask, snickeriverkstad och andra spännande delar av huset.

När: 27 augustti kl 11-15
Plats: Kulturhuset Stockholm, Sergels torg
Kostnad: Fri entré

Läs mer på Kulturhuset Stadsteaterns webb. 

Göteborg Film Festival Open Air

Open Air filmvisning i Slottskogen:
Världens värsta människa

Den 2 september blir det Göteborg Film Festival Open Air igen. Då slås största bioduken upp på gräsmattan nedanför Björngårdsvillan i Slottsskogen. Utomhusbion är gratis och arrangeras tillsammans med Film i Väst och Göteborgs Kulturkalas. Filmen som visas är norska publikfavoriten Världens värsta människa.

Läs mer på GBG Film Festival Open Airs webb.

Altinget/Debatt

Länsteatrarna: Prioritera den regionala kulturen

Det politiska samtalet om kulturen börjar mattas av, men fortsatt behövs ekonomiskt stöd och politiska ambitioner för att den regionala kulturen ska kunna återhämta sig och vara en stark del av det demokratiska samhället, skriver Länsteatrarna i Sverige och fyra teaterchefer i ett öppet brev.

Här kan du läsa artikeln. 

Eu-kommissionen

Rapport om teatersektorn i Europa

EU-kommissionen har släppt en rapport om situationen för teatersektorn i Europa, dess sårbarheterer samt förslag på lösningar. Rapporten lyfter fram sektorns diversitet, olika affärsmodeller, finansieringsstrukturer och metoder för programläggning.

Läs rapporten på Eu-kommisionens webb. 

Cinemateket

Kropp: Fascination och förförelse

Sedan urminnes tider har människan skapat bilder av sig själv. I allt från tiotusentals år gamla grottmålningar, via måleriet och skulpturen till filmkonsten har den mänskliga kroppen varit ett centralt motiv. Kroppar som snubblat, sprungit, dansat, piskats, avklätts och skadats för att underhålla, bilda, tillrättavisa och stilla begär, för att skapa och rasera normer.

Information om program och biljetter finns på Cinematekets webb.

Kulturakademin

Feedback i manusprocessen med Johanna Koljonen

Ett digitalt seminarium om hur bättre feedback skulle kunna förbättra både arbetet och verken

Seminariet producerades av Kulturakademin och låg med som en av flera programpunkter under Storytelling Days 2022.

Medverkande: Soni Jörgensen (Manusförfattare) Peter Zell (SVT) Christopher Haug (HBO) Josefine Tengblad (Nordic Drama Queens AB).

Läs mer och se samtalen på Kplay / Kulturakademin. 

Unga Klara 

Salonger, samtal och mer 

På sidan Unga Klara On Demand kan du ta del av inspelade samtal från Unga Klara.

Läs mer på Unga Klaras On Demand-webb.

Festival!

Kulturhuset Stadsteatern

Festivalbonanza på Klarabiografen

Under augusti och september gästas Klarabiografen av flera internationella filmfestivaler. Först ut är Beyond Bollywood som lyfter indiska toppfilmer bortom de klassiska Bollywoodproduktionerna. Under Timelessfest görs tre nedslag med fokus på kvinnliga pionjärer inom film, bl.a. med en kvinnohistorisk filmkväll med Ida Lupinos Outrage (1950). Den 7 september startar Baltic Sea Film Festival där vi sätter strålkastaren på den blomstrande filmindustrin i länderna kring Östersjön.

Beyond Bollywood 25-28 aug
Timelessfest 30 aug-1 sep
Kinoteka Stockholm 2-4 sep
Baltic Sea Film Festival 7-10 sep
Panoramica 20-25 sep

Läs mer på Kulturhuset Stadsteaterns webb.

Filmfestivalen i Venedig

BIENNALE CINEMA 2022

Den 79 e filmfestivalen i Venedig hålls den 31 augusti till den 10 september.

Läs mer på deras webb.

Stockholm Fringe Festival

STOFF #13

Stockholm Fringe Festival (STOFF) is a five-day multidisciplinary arts festival, acting as a ‘stage’ for local and international artists to present their innovative work ranging from performance to installation art and anything in between.

The festival stands for artistic freedom and focuses on out-of-the-box and “alternative” works that may not fit into mainstream performance or exhibition spaces. Not only is STOFF about encouraging emerging artists who are developing their craft but also welcomes established groups and individuals whose work promotes innovative work practices.

När: 13-17 september
Plats: bl.a. Årsta Folkets Hus, Kulturhuset Stadsteatern, Teater Tre, Pygméteatern

Läs mer på STOFFs webb. 

BUFF 2023

Anmäl din film till BUFF 2023

Den 40:e upplagan av BUFF Malmö Filmfestival äger rum 11-17 mars 2023 och tar filmer från hela världen till Malmös biografer och festivalplattformen BUFFplay.se.

Filmanmälan är öppen 1 juni-20 november 2022 och görs via eventival. Länk och instruktioner finns nedan.

Läs mer på BUFFs webb.