Manusfolket

Augusti 2023

Kära medlem!

Nu har höstens tiotal projekt dragit igång – missa inte CUE – Queer dramatikfestival i Malmö 29 aug – 3 sep. Andra projekt är manuscoacher för film-, scen- och audiodramatik i Skåne, manuscoacher för film i Stockholm, Manustimmen i Halland, Manustimmen After School, Berättardag för hembygdsrörelsen och mycket mer där alla projekt har gemensamt att de syftar till att skapa nya arbetstillfällen och bredda arbetsmarknaden för medlemmarna.

Hjälp också gärna till att protestera mot de kraftiga neddragningarna i kultursektorn. Den 1 sep kl 20.15-20.18 tystnar Kultursverige – så om du inte redan skrivit på uppropet Tre Tysta Minuter gör det här och demonstrera i bland annat Göteborg, Malmö Stockholm. Mer information om manifestationen finns i Facebook-gruppen Tre Tysta Minuter. Initiativtagare är Isabella Cruz Liljegren som är styrelseledamot i Dramatikerförbundet och i Scensverige, och medlem i Centrum för dramatik.

Vi ses den 1 september!

 

Samlingsplatser i Göteborg, Malmö och Stockholm:

Göteborg
Ljusmanifestation och gemensam promenad till Götaplatsen.
Samling: utanför Stora Teatern 19.30

Malmö
Gemensam manifestation.
Samling: Möllevångstorget kl 19.00

Stockholm
Framföranden och röster från olika delar av kulturbranschen.
Samling: Norrmalmstorg från kl 19.00. program startar kl 19.30

 

Centrum för dramatik

Dramatikfestival

Cue Queer dramatikfestival i Malmö

PAGE 28 presenterar, i samarbete med Centrum för dramatik Syd, Inkonst och Hypnos Theatre/Film i Malmö, den allra första upplagan av den queera dramatikfestivalen CUE.

Den 29 augusti till den 3 september bjuder vi in till att fira, undersöka och uppleva queer dramatik i all sin strålglans. Workshops, diskussioner, filmvisning, samtal med dramatiker och föreställningar. Festivalen välkomnar alla som är nyfikna på vad queer dramatik är och kan vara – oavsett om du precis kollade upp “dramatik” i ordboken eller är uppväxt på teatern.

När: 29 augusti – 3 september
Plats: Malmö

Läs mer på CFDs webb.

 

Utlysningar och stöd

 

Boost HBG

Stipendium: Pitch Your Heart Out

Stipendiet gör det möjligt för dig att kunna utforska och testa en specifik del av ditt filmprojekt på din tilltänkta målgrupp och med hjälp av målgruppens feedback kunna forma ett ännu starkare projekt.

Du kan ansöka om upp till 50 000 kronor i stipendium som du i samråd med Boost HBG fördelar på ditt projekt.

Sista dag för ansökan: 28 augusti

Läs mer på Boost HBGs webb.

 

Kulturförvaltningen Stockholms stad

Höstens utlysningar kulturstöd

Stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang

Upp till 400 000 kr: Utlysningen öppnar 28 augusti. Sista ansökningsdag 15 september 2023 kl. 15:00. Besked om beslut 22 januari 2024.

Över 400 000 kr: Utlysningen öppnade 31 juli. Sista ansökningsdag 18 augusti 2023 kl. 15:00. Besked om beslut 14 december 2023.

Stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang

Flerårigt stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang
Kan sökas för kommande två- eller treårsperiod, 2024–2025 eller 2024–2026. Lång planeringshorisont krävs.

Över 400 000 kr: Utlysningen öppnade 31 juli. Sista ansökningsdag 18 augusti 2023 kl. 15:00. Besked om beslut 14 december 2023.

Stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang

 

Transit Kulturinkubator

2-åriga konstnärsresidens i Stockholm

Residenset är till för yrkesverksamma konstnärerinom områdena film, scenkonst, bildkonst,formgivning, musik och/eller konsthantverk. Under två års tid utgör Transit, för den antagne yrkeskonstnären, en del av ett kollegialtsammanhang med en skrivbordsplats, handledning, workshops och tillgång till projektrum och mycket mer.

Residensperiod: Dec 2023 – dec 2025
Ansökningsperiod: 16 augusti – 29 september
Kontakt: agnes@transitsthlm.se

Läs mer på Transit kulturinkubators webb

 

Sveriges Författarfond

Bidrag för internationellt utbyte/resa

För att stimulera till internationell närvaro och främja litterär och konstnärlig utveckling genom olika slags internationella influenser fördelar författarfonden särskilda bidrag för internationellt utbyte.

Återstående ansökningsfrister 2023: 1 september samt 1november.

Läs mer på SVFFs webb. 

 

Nordisk Kulturfond

Projektstöd till tvärgående samarbete i Norden

Två gånger om året kan du ansöka om projektstöd till projekt som bygger på och utvecklar tvärgående samarbeten i Norden. Projekten kan också gärna omfatta partner från andra länder. Nästa ansökningsfrist är den 1 september 2023.

Läs mer på Nordisk Kulturfonds sida för tvärgående projekt

 

Nordisk Kulturfond

Opstart

Opstart är Nordisk Kulturfonds investering i de första faserna av konst- och kulturprojekt. Programmet stöttar gemensam utveckling av nya och lovande projektidéer, så att projektens nordiska ambitioner kan förstärkas. Du kan ansöka om upp till 25 000 DKK, och det finns inget krav på egen medfinansiering.

Ansökningstid: Opstart har löpande ansökningsfrist, och du får svar inom 20 arbetsdagar.

Läs mer på Nordisk Kulturfonds Opstart webb. 

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

 

Manuskriptskolen

WORKSHOPS OG MASTERCLASSES

Overvejer du at søge ind på den nye fuldtidsuddannelse på Manuskriptskolen for Børnefiktion? Så tilmeld dig vores masterclasses og workshops i efteråret.

I foråret 2024 optager vi første årgang på fuldtidsuddannelsen på Manuskriptskolen for Børnefiktion. Derfor kan du nu tilmelde dig vores workshops og masterclasses i efteråret, hvor du vil få en introduktion til vores undervisning, høre mere om optagelsesproces og møde vores undervisere og eksterne samarbejdspartnere.

Start: från augusti

Läs mer på Manuskriptskolens webb. 

 

Region Skåne – Utveckling

1,2,3 Playtime – en utforskande workshopserie inom området spel

Den 31 augusti öppnar ansökningsperioden för att delta i workshopserien 1,2,3 Playtime som ska ge verktyg för att utforska och utveckla spelbaserad konst som form, pedagogik och kritisk reflektion.

Typ: Kalenderhändelse
Kategori: Kulturutveckling,Startsida

Läs mer på Region Skånes webb.

 

Teateralliansen

Forum T: samtal om regi – regissörens relation till utövaren

I den fjärde utgåvan av seminarieserien om regikonsten ligger fokus på regissörens relation till utövaren. Inbjudna gäster från in- och utlandet tar plats i soffan på stora scen för att presentera och diskutera sitt arbete. Efter seminariet välkomnas alla deltagare att stanna för mingel, middag och AW. Gäster: TBA

Målgrupp: regissörer, skådespelare och övriga intresserade
Datum: 16 september
Plats: Turteatern i Kärrtorp; Stockholm
Biljetter: 110kr och inkl. fika www.kulturbiljetter.se

 

Svenska Filminstitutet

Filmrummet: AI och svensk film – hot eller möjlighet

Tillsammans med svenska och internationella gäster försm ett fördjupat samtal om AI i filmproduktionen.

Medverkar gör bland andra Anna Bulakh, från Emmyvinnande teknikbolaget Respeecher med bas i Ukraina, Sten-Kristian Saluveer, senior advisor, CannesNEXT och moderator för dagen är Johanna Koljonen.

När: Måndag 2 oktober 09.00–15.00
Var: Filmhuset, Borgvägen 1-3, Stockholm

Läs mer på Filmrummet webb. 

Residens

 

Villa San Michele

Stipendievistelse på Capri

Stipendierna på Villa San Michele består av gästboende under cirka 3 veckor till reducerad kostnad. Stipendieperioden varar från mitten av mars till mitten av november. Varje år tars ett 80-tal stipendiater emot.

Endast digitala ansökningar behandlas.

Ansökningsperiod: 1 juni – 30 september kl 16.00

Läs mer på Villa San Micheles webb. 

 

Hedlandet residens

Vistelseresidens 

Hedlandet residens är en hållplats i tid och rum för gränsöverskridande processinriktad konstnärlig praktik, en hållplats som erbjuder möjlighet till utveckling och samverkan. Residensvistelsen är i första hand till för skrivandet, i alla genrer med betoning på författare och konstnärer som vill utmana och överraska sig själv och andra.

För att få möjlighet att vistas på Hedlandet kan du när som helst under året skicka en förfrågan gällande en vistelse.

Läs mer på Hedlandet residens webb. 

Tips

 

Strindbergsmuseet

Kvinnoroller 

Här har elva strindbergskännare valt en varsin intressant kvinno-gestalt från någon av Strindbergs böcker. Besökaren möter karaktärer hämtade ur sju dramer, en roman och en novell. Stifta bekantskap med bland andra Madame Flod på Hemsö, den talträngda skådespelerskan Fru X och Kristin, kokerskan i Fröken Julie. Vad gör just dessa karaktärer så intressanta?

Sista dag för utställningen: söndag 28 augusti

Läs mer på Strindbergsmuseets webb. 

 

Tre tysta minuter för kulturen – nationell manifestation

Den 1 september 2023 planeras en nationell manifestation för kulturen. Mellan klockan 20.15 och 20.18 kommer Kultursverige gemensamt att tystna. I tre minuter demonstrerar vi hur tomt ett samhälle utan kultur blir. Bakgrunden är enkel. Den statliga utredningen ”Återstart för kulturen” fastslår att det behövs 3,9 miljarder extra till kulturen under tre år för att möjliggöra branschens återhämtning efter pandemin. 2023 inkluderas i dessa tre år. I år har kulturen istället fått 1 miljard mindre i anslag än föregående år. Vi behöver gemensamt visa att vi som bransch inte tänker låta detta passera obemärkt. Vi hoppas på en enorm uppslutning från hela kulturfältet!

Läs gärna den längre texten om den historiska bakgrunden till manifestationen, om konkreta effekter på scenkonstbranschen samt om initiativtagarna. Allt finns i gruppen: https://www.facebook.com/groups/900572724344013

När: 1 september kl 20.15-20.18

 

Arbetsrum uthyres

Eget rum 6 kvadratmeter i ateljéförening i Liljeholmen i Stockholm uthyres tills vidare. Hyra 2011 kr / månad inklusive el och bredband.

Kontakt: Peter Bull Simonsen, p.bullsimonsen@gmail.com

 

Cinemateket

Lögn: Filmens bluffar och bländverk

Hösten 2023 skärskådar Cinemateket filmens förvillande sken.

”Lögn – Filmens bluffar och bländverk” är rubriken på höstens tema. Där ingår den oförfalskade fabuleringsglädjen hos Federico FelliniPreston Sturges spratt och vanvettiga illusioner, Helke Sanders prövande subjektivitet och Thor Modéens roll i folklustspelets skojfriskt förljugna värld. Bortom retrospektiverna utforskas temat i 74 filmer som rymmer allt från bröderna Lumière och Georges Méliès till dokumentärfilmaren Cecilia Mangini, de opålitliga berättarna i Akira Kurosawas Demonernas port och Arnold Schwarzeneggers dubbellivsdramatik i True Lies.

Utöver temat bjuder hösten också på den avslutande halvan av årets kompletta Fritz Lang-retrospektiv. Dessutom blir det förblindande skönhet av Zhang YimouBrian De Palmas dödliga voyeurism, João César Monteiros frigörande vålnader och Gunnel Lindbloms unika skildringar från 1980-talets Sverige.

Både program och biljetter är släppta och finns på Cinemateket.se. Där finns även en introducerande text och en essä om höstens tema.

 

Teater Galeasen

Medlemserbjudande: Se Dansen på Galeasen till rabatterat pris

Teater Galeasen erbjuder Centrum för dramatiks medlemmar möjlighet att se Ivan Vyrypaevs Dansen med en rabatt om ca 100 kr/biljett.

Läs mer om pjäsen på Galeasens webb.

Klicka på aktuellt datum nedan så omdirigeras du till en sida där din kampanjkod gäller. Eller hitta dit via vår hemsida här.

Onsdag 27/9 kl 19.00
Söndag 1/10 kl 16.00
Onsdag 4/10 kl 19.00
Söndag 8/10 kl 16.00

Gör så här:  Välj plats, vid betalning fyll i kampanjkoden (mejla CFDs kansli för kampanjkoden) för att aktivera kampanjen och biljettpriset är 285 kr (ord. pris är 380 kr). Boka som vanligt – följ instruktionerna.

 

Hedlandet Residens

Litterär middag: Oktober – Det inre samtalet

Om subjektivitet, kroppslighet och ätande

Litteratur: Mot fyren – Virgina Woolf
På plats: Författaren, litteraturvetaren och dramatikern Anna Nygren samt Kettil Kasang
När: 21 oktober
Pris: 495:- Ingår en trerättersmeny som presenteras på plats

OBS! Begränsat antal platser – boka här

 

Kreativa Europa

Ny kursbroschyr för Media Desk Hamburg

MEDIA Desk Hamburg har tagit fram en ny broschyr med information om aktuella kurser, workshops, labb och konferenser som genomförs med stöd av Kreativa Europa under 2023–2024.

Läs mer på Kreativa Europas webb.

 

Region Stockholms Kulturförvaltning

Kunskapswebbinarium: Armlängds avstånd i praktiken

Hur fri är den offentligt finansierade kulturen? Och hur arbetar man inom en regional eller kommunal förvaltning med armlängds avstånds-begreppets tillämpning. Detta är frågor som diskuterades i vårens andra kunskapswebbinarium den 2 juni.

Webbinariet finns att se i två delar på kulturförvaltningens Play-kanal under kategorin seminarier.

Läs mer på Region Stockholms Kulturförvaltnings webb.

 

Konsten att delta

Bli mentor i Konsten att delta

Konsten att delta är ett integrationsprojekt som ger möjlighet för kulturskapare, konstnärer, illustratörer, film- och teaterarbetare, fotografer, musiker och journalister med olika bakgrund att träffas för ömsesidigt utbyte av erfarenheter. Projektet bygger på att ge invandrade kulturskapare möjlighet till en intoduktion till livet som konstnär i Sverige genom möten med redan etablerade konstnärer. Konsten att delta söker kontinuerligt fler etablerade kulturskapare och söker nu särskilt dramatiker/manusförfattare för ”mentorskap”.

Kontakta Ola Öhlin,e-post: info@konstenattdelta.se, eller läs mer på Konsten att deltas webb

 

Scensverige

Rapport: Ta hand om dig

Under Scenkonstbiennalen lanserades rapporten ”Ta hand om dig – en rapport om psykisk hälsa och självledarskap inom scenkonsten”. Rapporten har skrivits av Sofia Rasmussen inom ramen för projektet ”Ta hand om dig!”, som genomförts under 2022 och 2023 med projektbidrag från Kulturrådet för branschfrämjande insatser efter pandemin.

Läs rapporten i sin helhet här!

 

Scensverige

Kollegor i kris

Genom plattformen Kollegor i kris vill Scensverige informera om pågående initiativ och bidra med kontaktytor och nätverk till scenkonstnärer som tillfälligt eller permanent befinner sig i Sverige. Avsikten är att skärpa internationell utblick, med fokus på scenkonstnärer som lever under hot och förtryck i det egna landet såväl som i exil i Sverige.

Läs mer på Scensverige/Kollegor i kris webb. 

Festival!

 

Monologakuten / Dramalabbet

Festival för ny dramatik!

Hösten drar igång med nyskriven dramatik! Den 7-10 september intar Monologakuten, Färskpressat och liveband Tegelscenen i Hökarängen, Stockholm. Det bjuds på urpremiär av nyskrivna monologer, readings av pinfärska pjäser och nykomponerade låtar med Emma Augustsson + musiker.

Läs mer och köp biljetter på Kulturbiljetter.se

 

Scensverige

STOLT SCENKONST/
PROUD PERFORMING ARTS 2023

Dansstationen are proud to present the festival “Proud Performing Arts – Stolt Scenkonst” – to celebrate, promote and deepen performing art with LGBTQ + perspectives. The festival focuses on close and intimate artistic meetings and to raise issues about queer representation in the performing arts.

När: 1-2 september
Var: Malmö

Läs mer på Dansstationens webb. 

 

Stockholm Filmfestival

Stockholm International Film Festival: Industry Days November 14-16th 2023

Nu är det möjligt att boka biljett till Stockholm Filmfestival Industry Days med tillträde till seminarier, masterclasses, mingel, presentationer av pågående projekt och mer.

Läs mer på Stocholm Filmfestivals webb.

 

Festivalsugen?

Här hittar du Scensveriges lista över teater- och dansfestivaler i Sverige och internationellt: https://scensverige.se/gästspelsguide/festivaler/