Manusfolket

Bild: John Bauer

Kära medlem!

Tack för ett roligt och intensivt 2022! Det har blivit många projekt där medlemmar har besökt skolor med Manustimmen eller Poddrama och barn/unga har fått lära sig grunderna i att skriva manus. Ett nytt gäng dramatiker har skrivit nya pjäser för kulturskolor, och manusförfattare har coachat filmskapare både i samarbete med Film i Skåne och Film Stockholm AB.

Medlemmar har medverkat i seminarier på Bibu, flertalet konstnärliga samtal i Syd och Väst, bidragit till textinstallationen ”Vem har skrivit?” och speeddejtat på Scenkonstbiennalen. Flera av er har föreläst eller deltagit i kompetensutveckling om poddar, One Pagers och TV-serieförfattande. Och så hann vi med att genomföra regionala ”Berättardagar för hembygdsrörelsen” i Hässleholm, Trollhättan, Eskilstuna och Bollnäs med ett flertal medlemmar involverade.

Inför nästa år är planeringen redan i full gång: Gemensam monter på Folk & Kultur 8-11 feb med övriga centrumbildningar för att nå ut till landets alla kommuner och regioner; fortbildning i att skriva förgrenade manus och att använda programmet Techformance – och sist men inte minst flera aktiviteter på Scenkonstbiennalen som brakar loss i Stockholm i slutet av maj.

Den 22 dec stänger vi kontoren i Göteborg, Malmö och Stockholm och är tillbaka på plats igen den 9 januari 2023.

God jul & Gott nytt år!

önskar

Styrelse och kanslier

 

Dramatiker/manusförfattarkatalogen
Sedan vill vi påminna de ordinarie medlemmar som inte redan har skickat in sina uppgifter till vår dramatiker/manusförfattarkatalog på hemsidan att göra det. Fyll i formuläret här. Du anger själv hur mycket information du vill ha med, och kontaktväg – har du en agent kan du hänvisa till den. Det viktiga är att alla är med så att katalogen blir ett bra verktyg för produktionsbolag och teatrar att snabbt hitta manusförfattare/dramatiker.

 

Centrum för dramatik Syd
Kontoret i Syd har ny adress från och med 1 januari. Flytten går från Kulturhuset Mazetti till Grynbodgatan 14 i Malmö. Närmsta grannar blir FilmCentrum Syd.

Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.

 

Stöd 

Malmö stad

Kulturstöd Malmö stad: Informationsträffar 2023

Handläggare från kulturförvaltningen berättar om de stipendier och projektstöd som du eller din förening/organisation kan söka för kultur- och konstprojekt och kulturverksamhet i Malmö. Efteråt får du chans att ställa frågor. Den första träffen är den 26 januari kl 17:30 i Röda Rummet på Stadsbiblioteket. Det kommer vara fokus på att presentera förändringarna i Stipendiet Kulturkraft och hur man söker projektstöd. Ingen föranmälan krävs.

Övriga datum 2023: 24 maj och 21 september

Information om tid och lokal kommer att läggas upp på denna sida några veckor före varje träff.

Nordisk Kulturkontakt

Sök Mobilitetsstöd! 

Mobilitetsstöd ingår i det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur som stärker konstnärligt och kulturellt samarbete i Norden och Baltikum. Programmet fokuserar på att öka utbytet av kunskap och kontakter samt närvaron och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.

Ansökningsperiod: 3 januari -31 januari 2023

Läs mer på Nordisk Kulturkontakts webb.

Sveriges Författarfond /Svff

Bidrag för resor och internationella utbyten

Författarfonden ser gärna att det internationella utbytet tar fart igen, och efter åren med pandemin vill de särskilt betona möjligheten att söka för internationella utbyten och aktivt samarbete med andra litterärt eller konstnärligt verksamma, över språk- eller kulturgränser. Sådana utbyten prioriteras särskilt, även om det fortsatt är möjligt att söka bidrag också för enskildas utlandsresor i arbets- eller studiesyfte.

2023 års fem ansökningsfrister är planerade till: 1 februari, 1 april, 1 juni, 1 september samt 1 november.

Läs mer om bidrag för internationellt utbyte

Svenska Filminstitutet

Talent to watch – Stöd till talangutveckling med anledning av covid-19

Syftet med detta krisstöd är att säkerställa att nya röster/talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen, trots utmanande tider.

Sök stöd för utvecklingsmedel under 2023 till lång spelfilm eller hybrid med fiktionsfokus (manusutveckling, research, visuella tester, skissfilm, med mera).

Läs mer på Filminstitutets webb. 

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

Stockholms Konstnärliga Högskola

Sök masterprogrammet i film och media

Masterprogrammet i film och media med teamprofil är ett konstnärligt fördjupande utbildningsprogram på avancerad nivå dit du som redan har grundläggande kunskaper i praktiskt filmskapande kan söka.

Sista ansökningsdag: 16 januari 2023
Utbildningsstart: hösten 2023

Läs mer om detta och andra program på SKHs webb.

VGR Kulturutveckling

Låt kameran rulla 2 – starta och utveckla film som ämne i din kulturskola

Låt kameran rulla 2 är ett webbinarium för dig som leder eller utvecklar kulturskolans verksamhet. Lär dig hur du startar upp eller utvecklar film som ämne på din kulturskola.

Datum: 17/1
Tid: 10-11.30
Plats: Digitalt Teamsmöte, länk mailas ut
Anmälan: Anmäl dig senast 13/1

Läs mer på deras webb.

Intercult

Masterclass med Vladimir Bouchler 

Intercult inbjuder alla intresserade scenkonstnärer till ett unikt tillfälle att delta i en eller två dagars workshop i rollarbete.

Master Class leds av den erfarna teaterpedagogen och professorn Vladimir Bouchler – Konstnärlig ledare för European Theatre and Film Institute och pedagog av skådespeleri och regi inom teater och film.

Datum: 17 & 18 januari 2023
Plats: Stockholm
Språk: Engelska
Kostnadsfritt men anmälan krävs.

Läs mer på Intercults utskick. 

Den Danske Filmskole

Kurser, seminarier masterclasses mm 

Den Danske Filmskole har utlyst ett antal nya kurser, tex Filmisk fortælleform och Storyworlds 2.0.

Läs mer på deras webb.

Västra Götalandsregionen

Scenkonstdagar barn och unga 2023

Förvaltningen för kulturutveckling söker nya produktioner inom dans, teater, musik och cirkus/nycirkus för publik i åldrarna 0-19 år. Produktionerna visas under Scenkonstdagarna 13 och 14 mars 2023 i Göteborg och kommer sedan att finnas med bland utbudet i Kulturkatalogen Väst.

Sista dag för ansökan: 31 dec 2022

Läs mer på VGRs webb.

Västra Götalandsregionen

Filmkunnighetsdagen 2023

Filmkunnighetsdagen är tillbaka på Filmstaden Bergakungen! Här träffas ni som på olika sätt jobbar med unga och film- och mediepedagogik. 2023 bjuder VGR in till Göteborg för att diskutera, lyssna och ta del av ett utbud som knyter an till filmkunnighetsfrågor.

Årets tema är ”Publiker”. Filmkunnighetsdagen vill lyfta fram tittar- och deltagarperspektiv kring film, rörliga bilder och sociala medier eftersom bilden av dagens publiker är mer nyanserad och mångfacetterad än vad vi tror oss veta.

När: 1 februari 2023.
Var: Filmstaden Bergakungen, Göteborg

Läs mer på VGRs Kulturutvecklings webb. 

Residens

Hedlandet residens

Hedlandet residens

Hedlandet residens är en hållplats för gränsöverskridande processinriktad konstnärlig praktik, en hållplats som erbjuder möjlighet till utveckling och samverkan. Residensvistelsen är i första hand  till för skrivandet och skrivandets alla genrer. I urvalet favoriseras sökande som vill utmana och överraska sig själv och andra.

För att få möjlighet att vistas på Hedlandet kan du när som helst under året skicka en förfrågan gällande en vistelse.

Läs mer på Hedlandets webb. 

Utlysningar

European Writers Club

Manusförfattare / mentorer sökes

European Writers Club har startat EWC Boosting Camp och söker erfarna manusförfattare som vill agera ”mentor” åt redan utvalda projekt.

Campen äger rum under våren 2023 i Spanien och på Irland.

Uppdraget är arvoderat.

Sista dag för ansökan: 6 januari 2023

Läs mer på deras webb.

Women in Film and Television/WIFT

Sök Anna-stipendiet!

Alla människor i de Skandinaviska länderna är välkomna att söka detta filmpris, som lyfter FNs Kvinnokonvention och som syftar till att belöna duktiga filmskapare inom rörlig bild, kortfilm, långfilm, filmserier, dokumentärfilm, etc.

Stipendiet delas ut till en person med ett projekt med rörliga bilder som till innehåll, form och organisation och med stark konstnärlighet ger och gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål.

Sista dag för ansökan: den 7 januari 2023

Läs mer på WIFTs webb.

Stockholm stad 

Nominera till Hederspriser från Stockholms stad

Stockholms stad delar årligen ut ett antal kulturpriser. Mottagarna tilldelas en prissumma på 100 000 kronor. Du kan nominera inom följande kategorier:

Hederspriser – kulturlivet
Hederspriserna delas ut årligen till yrkesverksamma kulturutövare, producenter eller kulturarrangörer i Stockholmsområdet. De går till personer eller organisationer som har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm inom konst, musik, litteratur, scenkonst och/eller kulturarbete för barn och unga.

Bellmanpriset
Belönar en person, förening, grupp eller festival som i sitt konstnärliga arbete har lyft fram Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv, använt staden sceniskt i det konstnärliga uttrycket eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad i ett internationellt sammanhang.

Nominera senast den 1 februari. 

Mer information om priset och nominering hittar du på Stockholm stads webb.

Stockholm stad 

Sök Kulturstipendium från Stockholms stad

Stockholms stad delar varje år ut 20 kulturstipendier på 40 000 kronor inom konstformerna bildkonst, konsthantverk, fotografi, illustration, film, musik, dans, teater/mim, musikdramatik och litteratur.

Sista dag för ansökan: 1 februari 2023, klockan 15.00

Läs mer på Stockholm stads webb.

Tips

Kulturhuset Stadsteatern

Teatersamtal

Se inspelade samtal med författare, dramatiker, skådespelare och fler. Hitta Teatersamtalen på Kulturhuset Stadsteaterns webb eller You-tubesida.

Kulturhuset Stadsteaterns webb.

Kulturhuset Stadsteaterns You-tubesida.

Svenska Filminstitutet

Streama Filmrummets samtal 

På Filminstitutets You-tubesida kan du streama drygt 80 samtal och debatter från Filmrummet från de senaste 10 åren.

Hitta samtalen på deras You-tubekanal. 

Stockholms filmfestival

Julfilmstips

Stockholms filmfestival tipsar om julfilmer- vi tipsar vidare!

Carol (Todd Haynes) – Ett riktigt julmirakel till film.
Die Hard (John McTiernan) – Yippee ki-yay, jultomten!
Last Holiday (Wayne Wang) – Filmen som ger hopp, glädje och enorm julkänsla. Feelgood 100%!
When Harry Met Sally (Rob Reiner) – Världen bästa och kändaste ”släpa hem granen-scen” i filmklassikern med Billy Crystal och Med Ryan.
Elf (Jon Favreau) – Julstämning deluxe med en överdimensionerad Will Ferrell som tomtenissen Buddy.
Starship Troopers (Paul Verhoeven) – När julmaten står dig upp i halsen sköljer du bäst ner den med rymdaction i kubik.
It’s a Wonderful Life (Frank Capra) – Julfilmernas julfilm.
Grinchen – Julen är stulen (Ron Howard) – För dem som tror att de inte gillar julen, men gör det ändå utan att veta om det.
The Holiday (Nancy Meyers) – En julmysigare Jack Black får man leta efter.
Ensam hemma (Chris Columbus) – Slapstick på absolut högsta nivå med amerikanskt julmys ända in i märgen.

Dessa och många fler finns på streamingtjänster nära dig! God jul!

Festival!

Scensverige

Scenkonstbiennalen 2023

Scenkonstbiennalen kommer gå av stapeln i Stockholm 30 maj – 4 juni. Nu kan du anmäla programpunkter som ex seminarier, worskhops etc.

Sista dag för anmälan: 12 januari 2022

Läs mer på Scenkonstbiennalens webb.

Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival 2023

Den 27 januari – 5 februari 2023 går Göteborg Film Festival av stapeln.

Den 10 januari släpps programmet för 2023 års festival.

Läs mer om festivalen 2023 på deras webb.

HIGH FEST International Performing Arts Festival

First Call High Fest

In 2022 we celebrated the 20th anniversary edition of HIGH FEST International Performing Arts Festival. We would like to announce the opening of the registration for the 21st HIGH FEST International Performing Arts Festival, which will take place from 1st till 8th of October, 2023 Yerevan, Armenia!!! o, apply and be part of us!!!

Sista dag för anmälan: 15 mars

Läs mer och hitta anmälningslänk på High Fests webb.