Manusfolket

Februari 2023

Kära medlem! 

Folk & Kultur, kulturpolitiskt konvent 8-11 feb
På tisdag i nästa vecka går ett fullpackat lass iväg till Folk & Kultur i Eskilstuna. Bakom ratten sitter Tova som har organiserat centrumbildningarnas gemensamma monter, kommunikation och trycksaker. Väl på plats i Munktellstaden ska vi dela ut information till landets kommunala och regionala kultursekreterare, -ombud och -konsulenter. Vi kommer prata med kulturpolitiker på alla nivåer för att visa upp vilken service centrumbildningarna erbjuder för att alla barn, unga och vuxna ska få ta del av allt det ni medlemmar skapar – det fria professionella kulturutbudet.

Techformance – kompetensutvecklingssatsning
Strax före jul flaggade vi för kompetensutvecklingssatsningen i februari, den blir uppskjuten till april. Mer info kommer.

Scenkonstbiennalen i Stockholm 30 maj-4 juni
Just nu väntar vi på besked om tider och platser för ett samtal om att skriva för unga skådespelare och speeddejtingen mellan dramatiker, regissörer och konstnärliga ledare. Missa heller inte chansen att få med ett utdrag ur någon av dina pjäser projicerad under biennalen, läs mer här nedanför. Läs mer på Scensveriges webb.

Hälsningar från kontoren i
Malmö, Göteborg & Stockholm!

Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.

Dramatiker/manusförfattarkatalogen
Sedan vill vi påminna de ordinarie medlemmar som inte redan har skickat in sina uppgifter till vår dramatiker/manusförfattarkatalog på hemsidan att göra det. Fyll i formuläret här. Du anger själv hur mycket information du vill ha med, och kontaktväg – har du en agent kan du hänvisa till den. Det viktiga är att alla är med så att katalogen blir ett bra verktyg för produktionsbolag och teatrar att snabbt hitta manusförfattare/dramatiker.

Centrum för dramatik Syd
Kontoret i Syd har ny adress från och med 1 januari. Flytten går från Kulturhuset Mazetti till Grynbodgatan 14 i Malmö. Närmsta grannar blir FilmCentrum Syd.

 

Centrum för dramatik

Folk och Kultur

Möt oss på Folk och Kultur!

Varmt välkommen till centrumbildningarnas monter på Folk & Kultur 2023 8-11 februari!

Vi bjuder på kaffe och fika varje dag kl 14:00-15:30 och du hittar oss i bås nr 20. Boka gärna in möten med centrumbildningarnas representanter i vår monter! Du hittar tider för när de olika centrumbildningarna garanterat finns på plats här nedan. Kontakta oss om du vill bestämma en tid att träffa Centrum för dramatik på plats.

  • 8/2 – Teatercentrum och Musikcentrum Riks
  • 9/2 – Konsthantverkscentrum, Danscentrum Sverige och Författarcentrum
  • 10/2 – Illustratörcentrum, Konstnärscentrum och Centrum för dramatik
  • 11/2 – Översättarcentrum och Centrum för dramatik

Centrumbildningarna på Folk & Kultur: https://folkochkultur.se/program/punkt/688
Centrumbildningarnas webb: https://www.centrumbildningarna.se

Var: Folk och Kultur- Munktellstaden i Eskilstuna
När: 8-11 februari
Webb: www.folkochkultur.se 

Scenkonstbiennalen

Vem har skrivit…? – texterna och dramatikerna på scen

Vid Scenkonstbiennalen 2023 kommer Centrum för dramatik åter att delta med en installation som visar korta utdrag ur pjäser under rubriken ”Vem har skrivit…?” med texter av våra medlemmar.

Avsikten är att visa scendramatiker och lyfta fram yrkesrollen med fokus på samtidsdramatiken. Textutdragen kommer projiceras på en central vägg på Scenkonstbiennalen och, hoppas vi, sporra biennalbesökare till att gissa dramatiker och pjästitel.

Anmäl intresse att delta och läs mer via denna länk.
Sista dag för anmälan: 2 maj
Frågor: kontakta kansliet via mail till info@centrumfordramatik.se eller tel 08 402 36 41

 

Utlysningar och stöd

Stockholm stad

Ansökningsdatum för stöd 2023

Utlysningen för Stockholm stad är nu öppen för att ansöka om stöd till eget skapande, deltagande och folkbildning, konstnärlig produktion och kulturarrangemang.

Stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang

Utlysningen öppnar 23 januari. Upp till 400 000 kr, sista ansökningsdag 10 februari kl 15:00. Besked om beslut 28 april 2023.

Kommande utlysningar 2023:

Stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang
Upp till 400 000 kr. Utlysningen öppnar 28 augusti. Sista ansökningsdag 15 september 2023 kl 15:00. Besked om beslut 22 januari 2024.

Över 400 000 kr. Utlysningen öppnar 31 juli. Sista ansökningsdag 18 augusti 2023 kl 15:00. Besked om beslut 14 december 2023.

Stöd till eget skapande, deltagande och folkbildning

Upp till 400 000 kr. Utlysningen öppnar 7 augusti. Sista ansökningsdag 1 september kl 15:00. Besked om beslut 8 november 2023.

Över 400 000 kr. Utlysningen öppnar 7 augusti. Sista ansökningsdag 1 september kl 15:00. Besked om beslut 14 december 2023.

Via länken hittar du Stockholms kulturförvaltnings alla stöd.:
Stöd till föreningar och organisationer – Stockholms stad

Sveriges Författarfond /Svff

Bidrag för resor och internationella utbyten

Författarfonden ser gärna att det internationella utbytet tar fart igen, och efter åren med pandemin vill de särskilt betona möjligheten att söka för internationella utbyten och aktivt samarbete med andra litterärt eller konstnärligt verksamma, över språk- eller kulturgränser. Sådana utbyten prioriteras särskilt, även om det fortsatt är möjligt att söka bidrag också för enskildas utlandsresor i arbets- eller studiesyfte.

2023 års ansökningsfrister är planerade till: 1 april, 1 juni, 1 september samt 1 november.

Läs mer om bidrag för internationellt utbyte

Kreativa Europa / Kulturrådet

Culture Moves Europe

Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna. Detta stöd syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella. Culture Moves Europe är uppdelat i två stödformer; ett för individer och ett för konstnärliga residens.

Culture Moves Europe är ett nytt mobilitetsstöd som öppnade den 10 oktober 2022.

Sista dag för ansökan: 31 maj 2023

Läs mer på Kulturrådets webb. 

Svenska Filminstitutet

Talent to watch – Stöd till talangutveckling med anledning av covid-19

Syftet med detta krisstöd är att säkerställa att nya röster/talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen, trots utmanande tider.

Sök stöd för utvecklingsmedel under 2023 till lång spelfilm eller hybrid med fiktionsfokus (manusutveckling, research, visuella tester, skissfilm, med mera).

Läs mer på Filminstitutets webb. 

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

Folk och Kultur 

Kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna

Den 8-11 februari är det dags för Folk och Kultur 2023. I programmet finns massor av intressanta samtal och kulturhändelser. Kom också gärna förbi centrumbildningarnas gemensamma monter, se mer info ovan.

Läs programmet på Folk o Kulturs webb.

Teatercentrum Södra

Scenkonstfrukost- i huvudet på en scenkonstnär

På Scenkonstfrukostarna samlas arrangörer och tjänstepersoner från branschen samt kulturaktörer och även dig som inte jobbar i branschen, men är intresserad av kultur, för att en fredagsmorgon i månaden möta en teater som delar med sig av sitt arbete. Det ges även utrymme till samtal och frågor.

Den 17 februari möter vi Kollaborativet som delar med sig av sitt konstnärliga arbete bakom kulisserna; processerna, researchen, de konstnärliga metoderna och hur produktionerna tar form.

Teatercentrum Södra arrangerar och bjuder på frukost.

När: 17 februari, 08.30-10.00
Var: Teatercentrum Bergsgatan 29, Malmö
Anmälan: emily.wilson@teatercentrum.se

Manuskriptskolen

Manuskriptskolan för barnfiktion

Vil du gerne skrive historier til børn og unge eller overvejer du at søge ind på Manuskriptskolen for Børnefiktion? Så kom og få en smagsprøve på undervisningen hos os.

Den 25. og 26. februar afholder vi igen to en-dagsworkshops, hvor vores undervisere står for en hel dag med spændende oplæg, skriveøvelser og feedback.

Kurset er for dig, som er nysgerrig på at skrive fortællinger til bøger, film og andre medier, eller dig, som måske allerede er i gang, og som godt kunne tænke sig en dag fyldt med inspiration, tips og tricks i selskab med andre skriveglade mennesker.

När: 25 och 16 februari
Plats: Köpenhamn
Kostnad: 250 DKR

Mer information och anmälan finns på deras webb.

Kulturakademin

Masterclass med manusförfattaren Lisa Langseth

Med utgångspunkt i bl.a. Tv serien ”Kärlek & Anarki”, filmerna ”Till det som är vackert”, ”Hotell” och ”Euphoria” har regissören och manusförfattaren Lisa Langseth och moderator James Velasquez ett fördjupande samtal om att arbeta som skrivande regissör.  Fokus ligger på idéutveckling, manusprocess och inspelning av film och tv-serier.

När?: 28 februari-30 juni samt Q&A/workshop via Zoom
För vem?: Främst för professionella regissörer och regiassistenter med lång yrkesverksamhet. Men också för manusförfattare, producenter, fotografer, scenografer och klippare i mån av plats.
Sista dag för anmälan: 28 februari
Moderator: James Velasquez

Masterclassen är ett samarbete med Sveriges Filmregissörer i Fackförbundet Scen & Film.

Läs mer på Kulturakademins webb 

USB Create

Kurserbjudanden inom USB Create

Här finns gratis kurser inom bl a digital marknadsföring och 3D-skanning.

Läs mer på USBs webb.

Residens

Elin Wägners Lilla Björka

Vistelsestipendium på Elin Wägners Lilla Björka

Under våren 2023 ges möjligheten att tillbringa 1-2 veckor i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö. Stipendiet kan sökas av verksamma i inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm. Stipendiet innebär kostnadsfritt boende. Resa och mat står stipendiaten själv för.

Sista dag för ansökan: 5 mars
Kontakt: joakim.granlund@vaxjo.se, telefon 0470-414 29

Läs mer på Deras webb.

Region Halland

Filmresidens Halland

Filmresidenset erbjuder filmare en möjlighet till fördjupat arbete på en plats som inte är hemmaplan. Arbetet utgår ifrån filmarens behov och kan vara till exempel manusskrivande eller praktiskt filmande. Residenset innebär att en filmare får komma till Halland och Katrinebergs folkhögskolas filmhus under en period hösten 2023.

Sista ansökningsdag: 19 mars 2023
Besked: 1 maj 2023
Residensperiod: Valbar period under hösten 2023, i samråd med residensplatsen. Residenset kan vara en period om max 1 månad, eller en kortare period i det fall två eller flera filmare i samarbete vill dela på en residensperiod.

Läs mer på Region Hallands webb.

Circolo Scandinavo

Konstnärsresidens i Rom

Circolo Scandinavo offers a modern residency for artists from all Nordic countries. Circolo is located in the beautiful and calm area of San Saba.

The granted scholarship includes cultural activities and events, assistance and curated collaborations. Our operation promotes Nordic artists in Italy by collaborating and networking with the Italian public, artists and cultural institutions.

Ansökningsperiod: 1st of February to the 1st of April.
Ansökningsformulär: https://www.circoloscandinavo.it/residency-program/application-form/

Läs mer om residenset på Cicolo Scandinavo på deras webb. 

Svenska institutet Paris

Gästbostad på Svenska institutet Paris

Är du forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike? Då kan du ansöka om gästbostad på Svenska institutet Paris.

Sista dag för ansökan för hösten 2023: senast den 15 april för boende 14 eller 28 dagar från andra halvan av september 2023 t.o.m. januari 2024.

Läs mer på Svenska institutets webb.

Nordnorsk Kunstnersentrum

Konstnärshuset i Lofoten

Siden 1951 har kunstnere skapt og utvekslet ideer ved Kunstnerhuset i Svolvær, en tradisjon som lever videre. Her er det rom til å bo, jobbe eller holde kurs. Vi organiserer også egne gjesteatelierprogrammer.

På Kunstnerhuset i Svolvær kan du leie deg inn noen dager, uker eller måneder, eller ta med deg elever og holde kurs.

Kunstnerhuset ligger midt i hjertet av Lofoten. Her er du tett på vær og natur, himmel og hav – ingen reiser upåvirket herfra.

Läs mer på Nordnorsk Kunstnersentrums webb.

Tips

Kulturhuset Stadsteatern –  Klarabiografen

Suzanne Osten-Festival

Helgen 10-12 februari visas ett urval av Suzanne Ostens filmer med efterföljande regisörsamtal med Suzanne Osten.

När: 10-12 februari
Var: Klarabiografen, Stockholm

Läs mer på Kulturhuset Stadsteaterns webb.

Malmö stad

Författarscenen

Det har blivit dags för en ny säsong av Författarscenen på Malmö stadsbibliotek med bland andra författaren och dramatikern Agneta Pleijel den 25 april.

Alla program på Författarscenen har fri entré med drop-in. Det går inte att förboka plats.

När: 31 januari – 17 maj
Var: Malmö stadsbibliotek

Läs mer på deras Malmö stads webb.

Oscarsglan

Triangle of sadness – årets bästa manus?

Den 95:e Oscarsgalan äger rum måndagen den 13 mars (i Los Angeles söndagen den 12 mars). Ruben Östlunds film Triangle of sadness är nominerad i bla kategorin Bästa originalmanus.

Svenska Filminstitutet

Streama Filmrummets samtal 

På Filminstitutets Youtube-sida kan du streama drygt 80 samtal och debatter från Filmrummet från de senaste 10 åren.

Hitta samtalen på deras Youtube-kanal.

Festival!

Berlinale

Berlins Filmfestival

73:e upplagan av Berlins filmfestival pågår 16–26 februari.

Läs mer på Berlinales webb.

HIGH FEST International Performing Arts Festival

First Call High Fest

In 2022 we celebrated the 20th anniversary edition of HIGH FEST International Performing Arts Festival. We would like to announce the opening of the registration for the 21st HIGH FEST International Performing Arts Festival, which will take place from 1st till 8th of October, 2023 Yerevan, Armenia!!! o, apply and be part of us!!!

Sista dag för anmälan: 15 mars

Läs mer och hitta anmälningslänk på High Fests webb.