Manusfolket

Januari 2024

Kära medlem, 

Nytt år, nya och nygamla tips om samtal, kurser, stipendier och mycket mer!

Vårens aktiviteter är under planering. Vi kommer närmast att närvara vid Folk o Kultur i Eskilstuna tillsammans med de andra centrumbildningarna för att nå ut med information om vår verksamhet till hela landet.

Håll utkik i mejlen för om några veckor kommer inloggningsuppgifter till interna medlemssidor med bland annat en ny arbetsmarknadsguide.

Vinterhälsningar!

 

Centrum för dramatik

Centrumbildningarna på Folk och kultur!

Varmt välkommen till centrumbildningarnas monter på Folk & Kultur 2023 7-10 februari!

Vi bjuder på kaffe och fika varje dag och du hittar oss i bås nr 29. Boka gärna in möten med centrumbildningarnas representanter i vår monter! Kontakta oss om du vill bestämma en tid att träffa Centrum för dramatik på plats.

Centrumbildningarna på Folk & Kultur: folkochkultur.se/program
Centrumbildningarnas webb: www.centrumbildningarna.se

Var: Folk och Kultur- Munktellstaden i Eskilstuna
När: 8-11 februari
Webb: www.folkochkultur.se 

 

Medlemsrabatter

På kansliet arbetar vimed att försöka ordna rabatter för Centrum för dramatiks medlemmar vilka vi kommer meddela allt eftersom när de, förhoppningsvis, kommer. Just nu har vi lyckats få nedan rabatter men vi hoppas på att kunna meddela fler i övriga Sverige längre fram.

Bio Zita, biobiljetter till reducerat pris 110 kr (ordinarie pris 140 kr). Gäller enbart för medlemmar (både ordinarie och debutanter).
Uppge rabattkod:  ”Centrum för dramatik”.

Draken Film, 20% på månadsprenumeration i ett år. Erbjudandet gäller för nya prenumeranter. För att utnyttja rabatten går du in på https://drakenfilm.se/, klickar på ”börja titta”, skapar ett konto och väljer månadsprenumeration. Sedan fyller du i rabattkoden i fältet för kampanjkod och går vidare till betalning. Alla våra prenumerationer startar med 14 dagar gratis innan första dragningen görs.
Rabattkod: 20FILMLIV24

Utlysningar och stöd

 

Kulturrådet

Kreativa Europa – Aktuella utlysningar

Europeiska plattformar (31/1)
Pan-europeiska kulturella enheter (31/1)
Journalistiska partnerskap (14/2)
Medie- och informationskunnighet (7/3)
Europeiska nätverk (7/3)
Perform Europe (31/3)
Creative Innovation Labs (25/4)

Läs mer på Kulturrådets webb.

 

Västra Götalandsregionen

Ansök till konstnärlig referensgrupp

Västra Götalandsregionens kulturnämnd söker sakkunniga till den konstnärliga referensgruppen som ska utgöra ett stöd i projektbedömningen för utvecklingsmedel 2024–2026.

Referensgruppens uppdrag är att granska inkomna ansökningar utifrån respektive konstområde och göra en kvalitetsbedömning av innehållet samt bedömning av genomförandeförmågan.

Sista dag för ansökan: 14 februari 2024

Läs mer om och ansök på VGRs webb för kulturstöd. 

 

Manuskriptskolen- for børnefiktion

Manuslärare sökes

Vi er på udkig efter en kollega til vores lille team på en ny toårig fuldtidsuddannelse for fremtidens skabere af fiktion til børn og unge på tværs af medier.Vi søger en engageret og ansvarlig underviser i en projektansættelse, der løber til udgangen af 2026 med mulighed for forlængelse.

Sista dag för ansökan: 11 februari 2024

Läs mer på Manuskriptskolens webb.

 

Nordisk Kulturfond

Opstart

Opstart är Nordisk Kulturfonds investering i de första faserna av konst- och kulturprojekt. Programmet stöttar gemensam utveckling av nya och lovande projektidéer, så att projektens nordiska ambitioner kan förstärkas. Du kan ansöka om upp till 25 000 DKK, och det finns inget krav på egen medfinansiering.

Ansökningstid: Opstart har löpande ansökningsfrist, och du får svar inom 20 arbetsdagar.

Läs mer på Nordisk Kulturfonds Opstart webb. 

 

Nordisk Kulturkontakt

Vårens stöd från Nordisk Kulturkontakt

Sök medel för samarbeten inom konst, kultur och samhälle. Vårens ansökningstider:

Läs mer på Nordisk Kulturkontakts webb. 

Residens och Stipendier

 

Författarförbundet

Inbjudan till digitalt informationsmöte om stipendier

Torsdag 25 januari kl 15.00–ca 15.45 informerar Sveriges Författarförbund om Författarnas kopieringsfonds och Författarfondens stipendier. Vem kan söka, vilka är kriterierna och hur går urvalet till? Informationsmötet äger rum digitalt via Zoom.

När: 25 januari. kl 15.00-15.45
Var: Digitalt via Zoom
Anmälan: Du som inte är medlem i Författarförbundet anmäler dig till mötet senast 24 januari kl. 15.00 till anmalan@forfattarforbundet.se. Ange ”25 januari” och den mejladress du vill ha Zoomlänken till. Länken skickas under förmiddagen samma dag som mötet äger rum.

 

Elin Wägners Lilla Björka

Sök vistelsestipendium!

Under våren 2024 ges möjligheten att tillbringa 1-2 veckor i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö. Stipendiet kan sökas av verksamma i inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm.

Man ser gärna att sökanden arbetar i Elin Wägners anda, det vill säga kring samarbete mellan människor, fred, jämställdhet och miljö. Stipendiet innebär kostnadsfritt boende. Resa och mat står stipendiaten själv för.

Vistelsetid: två veckor per period. Välj mellan veckorna v. 17, 18., 20, 21 och 22.
Sista dagen för ansökan:  10 mars, 2024

Kontaktperson: Joakim Granlund, Det fria ordets hus, joakim.granlund@vaxjo.se, telefon 0470-414 29.

Läs mer på Det fria ordets hus webb. 

 

Nordisk Kulturkontakt

Ansökningsomgångar 2024 – möt våra rådgivare!

Ett nytt år är här med nya ansökningsomgångar! Mobilitetsstöd och Norden 0-30 tar redan emot nya ansökningar och andra stödprogram kommer att följa inom kort.

Vårt rådgivningsteam kommer att vara ute och prata om de stödprogram som vi administrerar på Nordisk kulturkontakt.

Inom en snar framtid kan du träffa oss på följande platser:

Kom också ihåg att vi också finns tillgängliga online:
Ett webbinarium om Kultur- och konstprogrammet den 24 januari 2024 kl.15-16 (EET). Programmet presenteras på engelska, men deltagarna kan ställa frågor även på skandinaviska. Anmäl dig här!

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

 

Teatercentrum Syd

Scenkonstfrukost

Innan en scenkonstproduktion får se dagens ljus har det skett långa, spännande processer som de flesta av oss inte har en aning om. Research i form av bland annat möten mellan människor och grupper, olika konstnärliga metoder och forskning.

Elias Feingersh och Keren Klimovsky från prisbelönta Teater KEF kommer till Mazettihuset den 26 januari. Keren och Elias kommer bland annat att prata om kombinationen av det personliga och konstnärliga i sina liv, vad genren musikdramatik betyder; olika sätt som de blandar musik och dramatik på i sina föreställningar och hur deras konst utvecklas av olika begränsningar.

På Scenkonstfrukostarna samlas arrangörer och tjänstepersoner från branschen samt kulturaktörer och även dig som inte jobbar i branschen, men är intresserad av kultur, för att en fredagsmorgon i månaden möta en teater som delar med sig av sitt arbete. Det ges även utrymme till samtal och frågor.

Teatercentrum Södra arrangerar och bjuder på frukost.

Datum för nästa tillfälle: 26 januari, kl 8:30 – 10.00
Plats: Teatercentrum, Bergsgatan 29, Malmö (finns hiss för t.ex. barnvagnar och rullstol)
Teater: Teater KEF
Anmälan till Emily: emily.wilson@teatercentrum.se

 

Västra Götalandsregionen

Filmkunnighetsdagen januari 2024

På Filmkunnighetsdagen får du kunskap och verktyg som tar dig vidare oavsett om du jobbar i skolan eller om du möter unga inom fritid, vård & omsorg, bibliotek eller kultur. Vi vill erbjuda ett forum som visar filmens unika möjlighet att skapa engagemang och samtal. Dagen avslutas med en smygpremiär av en aktuell film.​

När: 30 januari 2024.
Var: Filmstaden Bergakungen, Göteborg
Anmälan: Senast 31 december 2023
Pris: 500 kronor per person.

Läs mer på VGRs webb.

 

Folk och Kultur 2024

Kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna

Folk och Kultur är en årligt återkommande plattform för inspiration, upplevelser och lärande där innehållet skapas i samverkan med flera hundra externa arrangörer, utställare och representanter från kulturlivet, politiken, myndigheter, organisationer, ideella sektorn och landets 21 regioner. Förutom samtal, debatter och seminarier, presenteras konstnärliga föreställningar och upplevelser.

Exempel på arrangemang, i urval:

När: 7 – 10 februari
Var: Munktellstaden, Eskilstuna

Läs mer och registrera dig via Media Stands webb formulär.

 

Den Danske Filmskole

Kurs: Kreativ ledelse af tv-serier – fra hovedforfatterens POV

Hvordan leder man som hovedforfatter en tv-serie fra idé til lancering? Kurset giver dig indsigt i, hvilke muligheder du har og hvilket ansvar du skal tage for at sikre, at din vision bliver til virkelighed.

När: 24 feruari – 10 mars, kl 09.00-17.00, under 2 helger
Plats: Den Danske Filmskole, Theodor Christensens Plads 1, 1437 København K
Anmälan: 8 februari

Läs mer och anmäl dig på Den Danske Filmskoles webb.

 

Kreativa Europpa

European Film Market 2024

Anmälan till årets upplaga av European Film Market 15-21 feb 2024, är nu öppen för oberoende filmskapare och yrkesverksamma i den audiovisuella branschen.

När: 15-21 februari
Plats: Berlin
Anmälan: Via Media Stands – begränsat antal platser

Läs mer och registrera dig via Media Stands webb formulär.

 

The Write Retreat

The Write Retreat  – At Home

Exclusive online retreats with inspirational talks, mentorship, and invaluable  connections, all from the comfort of your favorite writing nook at home.

The Write Retreat offers the participants:
– Daily Rhythm for Writing: Immerse yourself in a structured daily routine designed to fuel your creative process.
– Online Script Consultations: Receive personalized feedback and guidance to fuel your creativity and ensure it reaches its full potential.
– Experienced Mentorship: Emmy Award-winning Trey Ellis (Columbia University), Gyula Gazdag (Sundance Labs), Marietta von Hausswolff von Baumgarten (Torino Film Lab)

Upcoming Sessions:

14 – 20 March 2024
Online sessions with Gyula Gazdag, Trey Ellis & Marietta von Hausswolff von Baumgarten

Application Deadline: 22 Feb 2024, 17:00 CET

Läs mer på The Write Retreats webb. 

 

Kulturakademin

Kurs: Från säljskygg till säljtrygg 

Målet med kursen är att ge grunderna i det praktiska hantverket kring det säljarbete som ibland krävs för att få göra det man drömmer om.

När: Självstudier, tillgänglig fram till 30 juni 2024

Läs mer om kursen på Kulturakademins webb. 

Tips

 

Svenska Filminstitutet

Vårens svenska filmer presenteras!

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjuder in till en samlad presentation av vårens svenska långfilmspremiärer onsdagen den 24 januari på Biograf Rigoletto i Stockholm. Presentationen kommer att livesändas online.

Tid: Onsdag 24 januari kl 9.00-12.00. Kaffe/te serveras från kl 8.15.
Plats: Biograf Rigoletto, Kungsgatan 16 i Stockholm, och online.

OSA Rigoletto:
 Anmäl dig här om du är intresserad av att bevaka evenemanget på plats (senast 23 januari).

OSA webbsändningen:
 Anmäl dig här för att följa presentationen online. En länk skickas till din e-post dagen innan.

Läs mer på Filminstitutets webb. 

 

Kulturförvaltningen Region Stockholm

Webbinarium: Vad innebär AI för kultursektorn?

Vilka möjligheter och utmaningar kan kultursektorn möta kopplat till AI? Den 23 februari bjuder vi in till ett webbinarium på temat.

Kristina Alexanderson, projektledare på Internetstiftelsen, kommer att ge en introduktion till den senaste utvecklingen inom AI, vad den innebär och hur den kan förstås utifrån kultursektorn.

När: Fredag 23 februari 9:00-10:00.
Var: Seminariet sänds live via Teams.

Mer information och anmälan finns på Kultuförvaltningens webb. 

 

Västra Götalandsregionen

Webbinarium: ”Kulturkrig”?
– Om den allt mer partipolitiserade kulturen och dess konsekvenser

Hur påverkas den ideella kultursektorn av den offentliga debatten kring vems organisering och kultur som utgör ett hot mot demokratin? Vem drabbas och tystas?

När: Torsdag 22 februari 13:00-15:30.

Mer information och anmälan finns på Västra Götalandsregionens webb.

 

Script Angel

Gott och blandat för manusförfattare! Poddar, tävlingar, intervjuer mm.

Script Competitions, Labs & Opportunities with Deadlines Approaching

Below are some opportunities with deadlines approaching soon.

For links to these opportunities, and to find more screenwriting labs, contests and opportunities later in the year, check out our curated screenwriting contest calendar below.

Läs mer på Script Angels webb. 

 

Svenska Filminstitutet / Cinemateket

Cinemateket krisar ur i vår

Under våren hissar Cinemateket röd flagg men fäster blicken mot hoppets horisont med temat Kris – Katastrof och katharsis. Det blir bland annat filmer av Stanley Kubrick, Roberto Rossellini, John Carpenter, Ulrike Ottinger och Anders Henrikson.

Kan filmer och filmhistoren hjälpa oss att förstå krisen och kanske hitta alternativ till den?

Programmet inleds den 19 januari kl. 18.00 i Filmhuset med Joel Schumachers kontroversiella Falling Down, där en vilt krisande Michael Douglas får nog av samtiden i ett stekhett Los Angeles.

Både program och biljetter är släppta och finns på www.cinemateket.se. Där finns även en introducerande text och en essä om vårens tema.

 

Final Draft

NEW PODCAST! WRITE ON: ’AIR’ WRITER ALEX CONVERY

Directed by Ben Affleck and starring Matt Damon, the movie Air tells the story of how Nike landed basketball player Michael Jordan back in 1984.

Screenwriter Alex Convery sits down with Final Draft to talk about writing the script on spec with no guarantee he would ever get the rights to tell this story but that following his passion proved to be the best move he ever made.

Läs mer och lyssna på podden på Final Drafts webb.

På Final Drafts webb finns också fler texter och poddar om manus, karaktärer mm.

 

Konstnärsnämnden

EU-rapport: ”Yrkesstatus och arbetsvillkor för konstnärer och kulturellt och kreativt yrkesverksamma”

Konstnärsnämnden har låtit översätta rapporten ”Yrkesstatus och arbetsvillkor för konstnärer och kulturellt och kreativt yrkesverksamma”. I den har EU-kommissionens expertgrupp samlat rekommendationer och goda exempel på hur medlemsländerna bör stärka konstnärers villkor. Rapporten är framtagen av experter från de 27 medlemsländerna på uppdrag av EU:s ministerråd.

Läs mer om och ladda ner rapporten på Konstnärsnämndens webb. 

 

Kulturförvaltningen Region Stockholm

Ny rapport belyser kulturdeltagande bland barn och unga

I en ny kunskapsöversikt från Region Stockholm ges en överblick över deltagandet i kulturaktiviteter bland barn och unga. I rapporten, som är gjord av journalist Gunilla Kindstrand, sammanställs genomförda kulturvaneundersökningar samt forskning på området.

Rapporten med namnet ”En väv av vanor” visar på utmaningar att beskriva den vida väv som barns och ungdomars kulturvanor utgör idag, inte minst genom de digitala plattformarna.

Läs mer på Region Stockholms nyhetssida. 

 

Myndigheten för kulturanalys

Ny statistik om scenkonstutbudet efter pandemin

Myndigheten för kulturanalys har nyligen presenterat statistik omfattande 340 offentligt finansierade scenkonstverksamheter gällande verksamhetsåret 2022.

Kulturanalys konstaterar att scenkonstutbudet nu når upp till samma nivåer som före pandemin, medan publiken ännu inte har hittat tillbaka till scenerna i samma utsträckning.

Läs rapporten på Myndigheten för kulturanalys webb. 

Festival!

 

Göteborgs Film Festival 2024

Den 47e upplagan av Göteborg Film Festival genomförs med en massa filmer men också intressanta samtal och mötesplatser.

När: 26 januari – 4 februari, 2024
Var: Göteborg

Läs mer om festivalen på Göteborg Film Festivals webb.

 

Franska Filmfestivalen 2024

Temat för årets festival är Le temps de l’innocence, oskuldens tid och årets temaland är Schweiz!

När: 13- 18 februari 2024
Var: Biografen Zita, Birger Jarlsgatan 35 i Stockholm

Läs mer om festivalen på www.franskafilmfestivalen.org.

 

High Fest International Performing Arts Festival  

We are pleased to inform, that the HIGH FEST International Performing Arts Festival welcomes performing arts companies and artists to present their productions in all genres of performing arts including theatre (drama, comedy, mime, movement, circus, street performances, puppet/marionette, fingers theatre, visual etc.), dance (contemporary, modern ballet, folk, classic etc.), music (opera, classical, musical, contemporary, jazz, folk etc) and other forms of performing arts.

When: 1 – 8 October 2024 / Yerevan, Armenia
Application deadline: March 15th, 2024

För mer information kontakta High Fest via mail info@highfest.am eller Centrum för dramatik på info@centrumfordramatik.se.

 

Festivalsugen?

Här hittar du Scensveriges lista över teater- och dansfestivaler i Sverige och internationellt: https://scensverige.se/gästspelsguide/festivaler/