Manusfolket

Maj 2023

Kära medlem

Årsstämma 29 maj

Det närmar sig för Centrum för dramatiks årsstämma som äger rum den 29 maj kl 18 på Kristinehovs Malmgård på Södermalm i Stockholm. Då ska vi summera ett fartfyllt 2022 där vi med ökade resurser har kunnat driva många projekt och förstärkt förmedlingen i både syd, öst och väst. Du som är ordinarie medlem har fått kallelsen utsänd per e-post. Obs! glöm inte att anmäla dig till buffén senast den 21 maj här så att vi vet hur mycket mat som ska beställas, kuvertavgiften är 100 kr. Hör av dig till Tova, tova@centrumfordramatik.se, 08-4023641, om du har frågor. Varmt välkommen!

Scenkonstbiennalen i Stockholm 30 maj-4 juni
Under Scenkonstbiennalen kommer CFD medverka med tre officiella programpunkter: den traditionsenliga Speed-dejtingen mellan dramatiker och teatrar, seminariet Att skriva för unga skådespelare och installationen Vem var det som skrev…? Gissa dramatikern! med utdrag ur  medlemmarnas pjäser projicerade under biennalen. Läs mer om hur du deltar i våra arrangemang här nedanför.

Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.

Medlemskatalogen
Sedan vill vi påminna de ordinarie medlemmar som inte redan har skickat in sina uppgifter till vår dramatiker/manusförfattarkatalog på hemsidan att göra det. Fyll i formuläret här. Du anger själv hur mycket information du vill ha med, och kontaktväg – har du en agent kan du hänvisa till den. Det viktiga är att alla är med så att katalogen blir ett bra verktyg för produktionsbolag och teatrar att snabbt hitta manusförfattare/dramatiker.

 

Centrum för dramatiks aktiviteter


Teateralliansen/TurTeatern/Centrum för dramatik

Heldagsseminarium om regi och dramaturgi

Den 6 maj 2023 bjuder Turteatern och Teateralliansen med stöd från Centrum för dramatik in till ett seminarium med syfte att fördjupa samtalet om teaterregi i relation till dramatiken. Är att regissera i sig att arbeta med dramaturgi? Hur ser arbetet med dramaturgi ut i relation till text, hur ser det ut i relation till situationer och koncept? Hur ser arbetet mellan en regissör och en dramaturg ut?

När: 6 maj 
Var:
TurTeatern, Kärrtorp i Stockholm
Kostnad: 110 kr

Mer information och biljetter finns på TurTeaterns webb och på Teateralliansens webb.


Scenkonstbiennalen

Speed-dejting

Speed-dejting är ett roligt och fartfyllt arrangemang där dramatiker och regissörer ges möjlighet att pitcha en konstnärlig idé för en konstnärlig ledare eller teaterchef på en institutionsteater eller frigrupp. Vi välkomnar både nya och erfarna uppdragssökande dramatiker och regissörer med egna idéer.

Tid: 2 juni kl. 09.45 – 12.00
Plats: Dramaten (lokal meddelas senare), Nybroplan, Stockholm

Frågor: kontakta Ammy Kjellsdotter Åström via e-post till ammy@centrumfordramatik.seeller telefon 070-219 03 71.

Läs mer om Speed-dejtingen på vår webb.


Scenkonstbiennalen

Seminarium: Att skriva för unga skådespelare 

Fyra olika initiativ har växt fram med syfte att få professionella dramatiker att skriva för unga skådespelare från lågstadiet till gymnasiet.

Länk på Riksteatern beställer pjäser för äldre ungdomar, Flätan i Västra Götaland i samarbete med Regionteater Väst, för de yngre. Däremellan finns projektet Hugin & Muninpå ATR och Centrum för dramatiks Nya pjäser för för kulturskolan. Representanter från alla fyra projekt och dramatiker som skrivit samtalar om hur man tänker och hur man får skriva när man skriver för barn och ungdomar.

När: 3 juni kl 10.00 – 10.45
Plats: Tornrummet, Dramaten, Stockholm
Boka plats genom Scenkonstbiennalens bokningssida

Medverkande: Manda Stenström – dramatiker, dramaturg och ansvarig för projektet Flätan på Regionteater Väst. Oda Fiskum: dramatiker och lärare i dramatik på Biskops Arnö. Isa Schöier: dramatiker och dramaturg på ATR och kontakt för Nordiska projektet Hugin och Munin i Sverige. Moderator: Edward Buffalo Bromberg


Scenkonstbiennalen

Vem var det som skrev…? Gissa dramatikern!

Vid Scenkonstbiennalen 2023 kommer Centrum för dramatik åter att delta med en installation som visar korta utdrag ur pjäser under rubriken Vem var det som skrev…? Gissa dramatikern med texter av våra medlemmar.

Avsikten är att visa scendramatiker och lyfta fram yrkesrollen med fokus på samtidsdramatiken. Textutdragen kommer att projiceras på en central plats på Scenkonstbiennalen och, hoppas vi, sporra biennalbesökare till att gissa dramatiker och pjästitel.

Anmäl intresse att delta och läs mer via denna länk.
Sista dag för anmälan: 10 maj
Frågor: kontakta kansliet via mail till info@centrumfordramatik.se eller tel 08 402 36 41.

Utlysningar och stöd


Svenska kyrkan

Svenska kyrkans kulturstipendier

15 mars öppnar utlysningen av Svenska kyrkans kulturstipendier för 2023.

Fem stipendier om sammanlagt 500 000 kronor delas ut i samband med Kyrkomötets andra session i november. Konstnärligt verksamma inom bildkonst, litteratur, scenkonst, musik och film kan söka.

Svenska kyrkans kulturstipendium vänder sig till konstnärligt verksamma inom alla konstformer. Stipendierna är ett sätt att uppmuntra kulturutövare till arbeten om livsfrågor, kristen trostolkning eller centrala religiösa motiv. Det går att söka stipendiet för arbetstid, materialkostnader och liknande. Stipendierna är skattefria.

Sista dag för ansökan: 15 maj

Läs mer på Svenska kyrkans kulturstipendier – Svenska kyrkan


Västra Götalandsregionene

Open Call: Presentera ditt författarskap

Medverka på litterär utbudsdag i Skövde. Detta är ett tillfälle för författare boendes i Västra Götaland att presentera/pitcha sig och sitt författarskap eller berätta om ett projekt direkt till arrangörer och bokare.

Ansökan: Ansökningstiden är öppen 17 april–21 maj
När: Västsvenska författardagar, 17 oktober, 9.30-16.00

Läs mer på Västra Götalandsregionen Kulturutvecklings webb. 


Sveriges Författarfond
 /Svff

Bidrag för resor och internationella utbyten

Författarfonden ser gärna att det internationella utbytet tar fart igen, och efter åren med pandemin vill de särskilt betona möjligheten att söka för internationella utbyten och aktivt samarbete med andra litterärt eller konstnärligt verksamma, över språk- eller kulturgränser. Sådana utbyten prioriteras särskilt, även om det fortsatt är möjligt att söka bidrag också för enskildas utlandsresor i arbets- eller studiesyfte.

Kommande deadlines 2023: 1 juni, 1 september samt 1 november.

Läs mer om bidrag för internationellt utbyte


Kreativa Europa/Kulturrådet

Culture Moves Europe

Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna. Detta stöd syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturaktörer. Culture Moves Europe är uppdelat i två stödformer: ett för individer och ett för konstnärliga residens.

Culture Moves Europe är ett nytt mobilitetsstöd som öppnade den 10 oktober 2022.

Sista dag för ansökan: 31 maj

Läs mer på Kulturrådets webb. 

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten


The Writers Lab UK and Europe

Writers Lab for Women and Non-Binary Screenwriters

A pioneering script development programme for 40+ women and non-binary screenwriters. A one-of-a-kind programme with amazing guests. Submissions are open April 12th until May 10th – APPLY NOW!

Advisors and guests will include Succession writer Susan Soon He Stanton, Call My Agent! star Camille Cottin, The Split writer Abi Morgan and many more.

Sista dag för ansökan: 10 maj

Läs mer på The Writers Labs webb och på The Screen Dailys webb.


Kulturakademin

Skills 2023

Kulturakademin bjuder in att ta del av deras senaste rapport Skills 2023 – om lärandekonster för kulturen. Presentatör: Sofia Rasmussen. Begränsat antal platser.

När: Fredagen den 16 juni kl. 10.00-12.00

Maila din anmälan till sassa@kulturakademin.com.


Almedalen

Almedalen 2023

Almedalsveckan 2023 behåller sitt femdagarsformat och inleds under tisdagen den 27 juni med avslut den 1 juli.

Läs mer på Almedalens webb.

Residens


Hedlandet residens

Open Call – september till december 2023

Hedlandet är en hållplats, glänta i tillvaron att påbörja, sätta igång och utveckla en idé/projekt och det är utifrån detta som sökande kommer att prioriteras – i det ofärdiga och oprövade och arbetsstipendium utgår om totalt 10.000 sv.kr.

Sista ansökningsdag: 15 maj

Läs mer på Hedlandets webb. 

Tips


SR Drama

SR Drama söker Konstnärligt utvecklingsansvarig

Som konstnärligt utvecklingsansvarig är ditt uppdrag att driva och utveckla utbudet av ljuddramaserier för en bred publik i radio och podd.

Sista dag för ansökan: 14 maj

Läs mer om tjänsten på SRs webb.


Konstepidemin

För det fria ordet – ett solidaritetsevenemang för Iran

Konstepidemin välkomnar till en kväll där vi tillsammans visar solidaritet med folket i Iran och stöttar revolutionen som just nu pågår. Det blir en kväll i yttrandefrihetens anda – en påminnelse om hotet den den fria konsten och det fria ordet står inför.

Plats: Gröna rummet, Konstepidemin Göteborg
När: 24 maj, kl 19:00 – 21:00

Läs mer om eventet på Konstpeidemins webb.


Unga Klara

Unga Klara söker personer till referensgrupp

Unga Klara söker personer som vill vara en del av en referensgrupp till uppsättningen av Romeo & Julia! Som deltagare i referensgruppen får du se repetitioner, diskutera och påverka innehållet, och ge ditt perspektiv på vad du vill se på scenen.

Läs mer på Unga Klaras webb 


Dramatikerförbundet

Scenkonstbiennalen: Massa manus

Tio inbjudna dramatiker läser tio minuter vardera ur egna verk, då tiden är ute avbryts de brutalt av en ringande äggklocka. Dramatikern väljer själv vad hen vill läsa, det kan vara en nyskriven text, en spelad text eller något som är under arbete.

Under 00-talet arrangerades Massa manus återkommande på Teater Scenario i Stockholm. Nu tycker  Dramatikerförbundet att det är hög tid att återuppliva denna opretentiösa underhållningsform som på ett självklart vis sätter dramatikern och det skrivna ordet i centrum. Allt som behövs är en bar, en scen och en mikrofon.

Var: på Dramatenbaren
När: 31 maj klockan 21.00-23.00
Konferencier: Gertrud Larsson
Medverkande: tio dramatiker

Läs mer här och köp biljetter.


Stockholms filmfestival

Drive-in-bio på Solvalla

Den 10 maj släpps biljetter till sommarens drive-in på Solvalla i Stockholm. I år visas följande filmer: Everything Everywhere All at Once, Parasit , A Star is Born, The Dark Knight, Maffiabröder, Casablanca, The Shining, Fredag den 13e.

Var: Solvalla, Stockholm
När: 14-18 juni
Biljettsläpp: 10 maj

Läs mer och lös biljetter på Stockholms filmfestivals drive-in webb.


Malmö stad

Författarscenen

Det har blivit dags för en ny säsong av Författarscenen på Malmö stadsbibliotek med bland andra författaren och dramatikern Agneta Pleijel den 25 april och Nobelpristagaren Annie Ernaux den 17 maj.

Alla program på Författarscenen har fri entré med drop-in. Det går inte att förboka plats.

När: 31 januari – 17 maj
Var: Malmö stadsbibliotek

Läs mer på deras Malmö stads webb.


Enköpings kommun

Samarbeta med Enköpings kommun

Var med i Enköpings kommuns utbudsfilm för Skapande skola inför läsåret 2024/2025.

I filmen vill de att du visar förslag på ett Skapande skola-projekt som tydligt knyter an till Kulturrådets kriterier om att barnen ska få skapa och uttrycka sig genom ditt specifika konstuttryck.

Sista dag för att lämna in bidrag: 9 juni

För utförligare information kontakta Sara Wiberg Östman, Samordnare för Skapande skola i Enköping, sara.wiberg-ostman@enkoping.se


Den Danske Filmskolen

Stroboskop – en elevdriven Filmklubb

Den 21. april åbner dørene til Filmskolens nye, elevdrevne filmklub STROBOSKOP.

Temaet for første sæson er ‘Kino og kinddans’ med tre arrangementer, der byder på både ikoniske, nye og uopdagede danseklassikere, drinks og dj’s. Vi starter med Levan Akins ’I morgen danser vi’ efterfulgt at fredagsbar og dj-set af Mads Axelsen. Alle er inviteret med.

Kom til Kino & Kinddans


Copenhagen TV festival/Sessions

Möt Successions skaparen Jesse Armstrong

Copenhagen TV Festivalen er stolta over at kunne fortælle, at selveste skaberen bag mesterværket, Jesse Armstrong, tager turen til København denne sommer, for at give os et eksklusivt indblik i skabelsen af en af tidens allerstørste seriesucceser – Succession.

Läs mer på Copemnhagen TV-festival på deras webb. 


Kulturrrådet 

Läsandets politik och retorik – ny skrift från Kulturrådet

I skriften får vi en inblick i läsandets historia, vi får följa samtal om skolbibliotek, om modersmål, om poesi, om tillgänglighet och kvalitet, och vi får ett svar på varför bildningen förlorat sin status. Skriften sammanfattar Kulturrådets Träff för läsfrämjande 1–2 december 2022.

Läs mer och ladda ner/beställ skriften på Kulturrådets webb.


Unga Klara/Svenska Yle

Intervju med Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare på Unga Klara

Unga Klaras konstnärliga ledare Farnaz Arbabi i en intervju om hur teater för barn och unga inte får bli för nyttig: ”Konst måste få vara fantasifullt och obegripligt också för barn”.

Läs intervjun på Svenska Yle/Kultur. 


Kulturakademin

Exploring narratives ingaming and film with Josef Fares

Josef Fares is the world-leading game creator and award-winning film director.

Today, Founder and Creative Director of Hazelight Studios, he has risen to the international heights of interactive storytelling with critically acclaimed games such as Brothers: A Tale of Two Sons (2013), A Way Out (2018), and It Takes Two (2021).

Join in for a close-up interview about Fares’ insights into the audiovisual industries and what it takes to cultivate creative talent. The session was in collaboration with Edisen. Moderated by Andrea Reuter.

Läs mer och se samtalet på Kulturakademins webb. 

Festival!


Cannes Film Festival 2023

Filmfestivalen i Cannes

Årets filmfestival i Cannes går i år av stapeln den 16-27 maj.

Läs mer om fesitvalen på dess webb. 


Scenkonstbiennalen 2023

Scenkonstbiennalen 2023!

Den 29 mars släpptes program och biljetter till scenkonstbiennalen med massor av intressanta föreställningar, seminarier, samtal mm. Scensverige har meddelat att fler seminarier och biljetter kommer att släppas så håll utkik på deras webb.

Läs programmet på Scenokonstbiennalens webb. 


Bergmancenter på Fårö

Bergmanveckan 2023

Bergmanveckan 2023 hålls på Fårö mellan 26 – 30 juni. Programmet och biljetterna till årets festival släpps 24/4. Följ Bergmancenter på Facebook och Instagram för att få uppdateringar.

Läs mer på Bergmancenters webb. 


Copenhagen TV Festival

Copenhagen TV Festival 2023

Copenhagen TV Festival 2023 afholdes i København den 21- 22 august i Tivoli Congress Center og Copenhagen Masterclasses holdes den 23. august på Den Danske Filmskole.

Läs mer på Copahegen TV Festivals webb.


The Norwegian International Film Festival Haugesund

Filmfestival i Haugesund 

Mellan 19-25 augusti pågår The Norwegian International Film Festival Haugesund. Festivalen är en arena för filmfolk och filmpolitiska diskussioner och ett utstillingsfönster för nationell och internationell film.

Bla finns tillfällen att träffa producenter etc under New Nordic Films.

Läs mer på The Norwegian International Film Festival Haugesunds webb.