Manusfolket

November 2022

Kära medlem!

Hösten fortsätter och så gör även vi på kansliet. Under hösten har vi genom vårt samarbete med Hembygdsrörelsen besökt Hässleholm, Trollhättan, Eskilstuna och Bollnäs där vi genomfört sk Berättardagar, inspirationsdagar, för hembygdsföreningar som ett led i att framöver förhoppningsvis kunna förmedla er medlemmar för ett professionellt berättande av hembygdsgårdarnas historia. Otroligt roligt och intressant med mycket postitv respons från Berättardagarnas deltagare.

Vidare har bl.a. vårt pilotprojekt i Västra Götaland fortsatt framåt, i Stockholm har vi förmedlat manuscoacher i vårt samarbete med Film Stockholm och projektet med nyskrivna pjäser till Kulturskolan har kommit igång.

Längre fram kommer vi att skicka ut en enkät till er medlemmar om era erfarenheter av och funderingar kring kultursamverkansmodellen för att samla in era tankar inför kontakt med utredning om densamma. Vi hoppas att ni vill dela era erfarenheter med oss.

 

Dramatiker/manusförfattarkatalogen
Sedan vill vi påminna de ordinarie medlemmar som inte redan har skickat in sina uppgifter till vår dramatiker/manusförfattarkatalog på hemsidan att göra det. Fyll i formuläret här. Du anger själv hur mycket information du vill ha med, och kontaktväg – har du en agent kan du hänvisa till den. Det viktiga är att alla är med så att katalogen blir ett bra verktyg för produktionsbolag och teatrar att snabbt hitta manusförfattare/dramatiker.

Varma hälsningar från styrelse och kanslier!

Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.

 

Stöd 

Sveriges Författarfond /Svff

Bidrag för resor och internationella utbyten

Dramatiker/manusförfattare och översättare av dramatik kan också söka bidrag för resor och internationella utbyten. Dessa bidrag fördelas av författarfondens internationella råd i en gemensam beredning för författarfondens samtliga yrkeskategorier/genrer. Bidragen beslutas fem gånger per år, med följande ansökningsfrister: 1 februari, 1 april, 1 juni, 1 september samt 1november.

Läs mer om stödet på SVFFs webb.

Svenska Filminstitutet

Talent to watch – Stöd till talangutveckling med anledning av covid-19

Syftet med detta krisstöd är att säkerställa att nya röster/talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen, trots utmanande tider.

Sök stöd för utvecklingsmedel under 2023 till lång spelfilm eller hybrid med fiktionsfokus (manusutveckling, research, visuella tester, skissfilm, med mera).

Läs mer på Filminstitutets webb. 

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

Arena Idé /Webbinarium 

Röster om kulturbudgeten

Jesper Bengtsson, förlagschef bokförlaget Atlas och musikalregissör, Karin Inde, ordförande i KLYS och artist, och Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, diskuterar regeringens kulturbudgetproposition. Koalition för kulturdebatt arrangerar.

När: 15 november, kl 10.00-11.00
Plats: Digitalt
Anmälan: https://mailchi.mp/90ebfcb7d2b8/8m0skt11i7

Läs mer och anmäl dig på Arenas webb

Svenska Filminstitutet / Stockholm Filmfestival

Looking Back, Looking Forward – Inspirational Seminar

Svenska Filminstitutet bjuder tillsammans med Sveriges Television och Stockholms internationella filmfestival in till ett fullspäckat inspirationsseminarium som diskuterar filmens dåtid, nutid och framtid.

När: 16 november, kl 15.00-18.00
Plats: Victor, Filmhuset på Gärdet, Stockholm
Anmälan: https://looking-back-looking-forward.confetti.events/signup 

Läs mer om seminariet och programmet på https://looking-back-looking-forward.confetti.events/

Filmcentrum Väst

Manusförfattare Oskar Söderlund (Snabba Cash) i samtal med Christian Wikander, HBO Max Nordic

När funkar och flyter arbetet? Hur märks det? Vad är det man söker efter som beställare? Vad är du som kreatör ute efter från beställaren? Varför lirar man bättre med andra i de här båda rollerna? Och hur kommer det sig att vissa projekt blir av och andra inte?

Oskar Söderlund, senast aktuell från Snabba Cash och Christian Wikander, Commissioning Editor and VP, Original Programming HBO Max Nordic har träffats i film och TV-branschen i möten som kreatör och beställare. Den 16 november har du möjlighet att höra dem resonera kring deras förväntningar på varandra och respektive roller under dessa och andra samarbeten.

När: 16 november, kl 18.30-19.30
Plats: Skeppet GBG, Amerikagatan 2, Göteborg

Läs mer på eventets facebooksida. 

Kulturrådet / Kreativa Europa

Webbinarieserie: Europeiska samarbetsprojekt

En ny utlysning för Europeiska samarbetsprojekt inom Kreativa Europa väntas öppna i november. Med anledning av detta bjuder Kulturrådet i samarbete med International Resource Office (IRO) in till fem frukostwebbinarier kring utlysningens olika prioriteringar. Prioriteringarna återkommer även i flera andra utlysningar, både för EU-stöd och andra internationella stöd.

När: torsdagar 17 november–15 december kl. 09.00–09.45

17 november – Hållbarhet (Sustainability)
24 november – Digitalisering (Digital)
1 december – Social inkludering (Social inclusion)
8 december – Internationell dimension (International dimension)
15 december – Publik (Audience)

Läs mer på Kulturrådets webb. 

Filmrummet /Filminstitutet

Saligt samarbete – möt Tarik Saleh och Kristina Åberg

Den 24 november bjuder Filmrummet i samarbete med Kreativa Europa Desk MEDIA in till ett samtal med fokus på långvarigt samarbete. Vad finns det för framgångsnycklar för ett gott samarbete? Vilka är de vanligaste fallgroparna och misstagen? Hur arbetar man strategiskt med de olika delarna av filmskapandet för att lyckas – och vad är egentligen framgång?

Tillsammans har de skapat filmer som hyllats och prisats världen över – senast Boy From Heaven, belönad för Bästa manus (Tarik Saleh) i Cannes 2022. Filmen har svensk biopremiär den 18 november.

Medverkande: Tarik Saleh, regissör, Atmo, Kristina Åberg, producent, Atmo. Moderator är Petra Markgren Wangler, kulturjournalist.

När: Torsdag 24 november kl. 09.30–10.30
Var: Bio Victor i Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla, men anmälan krävs.

Läs mer om samtalet och anmälan på Filmrummets webb.

Kulturrådet

Läsfrämjandeträff 2022: Läsandets politik och retorik

Den 1-2 december bjuder Kulturådet in till årets digitala träff för läsfrämjande med temat Läsandets politik och retorik. Hur ser politiken och retoriken ut när det gäller läsning och hur har det förändrats genom åren?

När: 1–2 december kl. 13:00–17:00 och 09:00–12:15
Var: Digitalt
Anmälan: Senast 25 november, till anmälan
Kostnad: Gratis att delta
Frågor: lasradet@kulturradet.se

Läs mer på Kulturrådets webb. 

Månteatern Lund / Samtal

Månteatern bjuder in till en reading av Sveriges framtid!

Tre dramatikers verk läses av Månteaterns ensemble samt ett efterföljande samtal med dramatikerna om deras skrivande, vad ska man skriva om i dagens samhällsklimat och varför skriver man överhuvudtaget?

Inbjudna dramatiker är Dorian Andersson, Loran Batti och Stina Hwatz. Samtalet modereras av Kristian Hallberg, konstnärlig ledare på Månteatern.

När: 9 december, kl 19.00-21.00
Plats: Månteaterns scen, Bredgatan 3, Lund
Anmälan: Ingen anmälan behövs men antalet platser är begränsat. Fritt inträde

Läs mer på Månteaterns webb. 

Den Danske Filmskole

Kurser, seminarier masterclasses mm 

Den Danske Filmskole har utlyst ett antal nya kurser, tex Filmisk fortælleform och Storyworlds 2.0.

Läs mer på deras webb.

Västra Götalandsregionen

Filmkunnighetsdagen 2023

Filmkunnighetsdagen är tillbaka på Filmstaden Bergakungen! Här träffas ni som på olika sätt jobbar med unga och film- och mediepedagogik. 2023 bjuder VGR in till Göteborg för att diskutera, lyssna och ta del av ett utbud som knyter an till filmkunnighetsfrågor.

Årets tema är ”Publiker”. Filmkunnighetsdagen vill lyfta fram tittar- och deltagarperspektiv kring film, rörliga bilder och sociala medier eftersom bilden av dagens publiker är mer nyanserad och mångfacetterad än vad vi tror oss veta.

När: 1 februari 2023.
Var: Filmstaden Bergakungen, Göteborg

Läs mer på VGRs Kulturutvecklings webb. 

Filmregionerna

Webbinarieserie om film i kulturskolan

Filmregionerna har skapat en webbinarieserie baserad med inriktning på att undervisa barn om arbete med rörlig bild. Totalt finns 9 webbinarier med olika tematik att se gratis.

Du hittar webbinarfilmerna på Filmregionernas webb.

Residens

Transit Kulturinkubator

Transit Kulturinkubators Virtuella Residens för våren 2023

Residenset är till för yrkesverksamma konstnärer inom områdena film, scenkonst, bildkonst, formgivning, musik och/eller konsthantverk. Residenset riktar sig till konstnärer  i hela Sverige, och specifikt till konstnärer som är bosatta och verksamma på glesbygd, landsbygd, mindre stad eller ort.

Residenset pågår under våren 2023 och avslutas med ett virtuellt visningsfönster – med utställning, vernissage och performance – för vilket MU-avtalsenlig ersättning utgår till alla deltagande konstnärer.

Sista ansökningsdag: 20 november
Residensansvarig: Agnes Török, agnes@transitsthlm.se

Läs mer på Transit Kulturinkubators webb. 

Manusfabriken 

Residensplats hos Manusfabriken

Skriver du manus för film eller tv? Söker du ett kollegialt sammanhang med andra författare? Manusfabriken är ett oberoende nätverk av professionellt verksamma författare för film och tv, och bygger på idén om ”författare till författare”.

Sista dag för ansökan: 2 december

Läs mer på Manusfabrikens webb. 

Utlysningar

Film Stockholm

Pitcha filmprojekt på Stockholm Talents

Filmare, regissör och manusförfattare kan söka till FILMEN & STOCKHOLM: STOCKHOLM TALENTS – ett nytt forum arrangerat av Film Stockholm AB där du får möjlighet att synliggöra dig och ditt projekt och möta Stockholmsbaserade producenter som lyssnar och delar med sig av sina erfarenheter den 1 december.

Projekt/ idéer kan vara inom vilken genre eller vilket format som helst (serie, långfilm, kortfilm, fiktion, dokumentär…).

Sista dag för ansökan: 15 november

Läs mer på StockholmFilms webb. 

Kulturförvaltningen Stockholm

Vill du bli referensperson? Nominera till en referensgrupp!

Kulturförvaltningens referenspersoner är experter inom kulturstödets olika områden. Uppdraget är att bedöma ansökningar och bevaka stadens kulturliv. Referensgrupperna har en rådgivande roll.

Kulturförvaltningen har olika referensgrupper för olika stödformer.

Kulturförvaltningen söker nu personer med mycket god kompetens och erfarenhet inom: dans, cirkus, musik, teater, bild och form, folkbildning och deltagarkultur. Kulturförvaltningen söker även personer som kan bidra med kunskap om barnkultur, urban kultur, flerkulturellt perspektiv, nationella minoriteter och publikutveckling.

Läs mer på Kulturförvaltningens webb.

Tips

Filmrummet /Filminstitutet

Filmat samtal: Varning för barn! – om film för unga

Den 25 oktober hölls samtalet Varning för barn! där det diskuterades just om unga och film. Är den film som görs idag riktad mot barn och unga relevant för barnen själva? Kan de identifiera sig i de karaktärer och berättelser som kommer fram?
Medverkande: Janne Vierth, filmkonsulent för barn och unga, Svenska Filminstitutet, Johanna Bergenstråhle, producent på Nordisk Film, Nils-Thomas Andersson, distributör på Smorgasbord Picture House.

Moderator var Kaly Halkawt, filmvetare och doktorand i barn- och ungdomsvetenskap.

Samtalet kan ses på Filminstitutets YouTube-kanal.

Dramatikerförbundet

Rapport från WCOS 2022 i Köpenhamn

Dramatikerförbundets Daniel Karlsson har skrivit en rapport från årets WCOS. Du hittar rapporten på deras webb eller via länken nedan.

Rapport från WCOS 2022.

Region Stockholm / Seminarium

Kulturförvaltningen Stockholms Kunskapsseminarium

Kulturförvaltningen i Region Stockholm bedriver ett kunskapsarbete inom ämnesområdena kultur, föreningsliv, folkbildning och idrottsliv. Kunskapsseminarierna som startats upp under hösten 2022 är en del av detta arbete.

Konferensen Stockholmstinget anordnas vartannat år och är en mötesplats för alla kulturförvaltningens ämnesområden. Under hösten 2022 utökas satsningen på kunskapshöjande aktiviteter och inom ramen för det har tre digitala kunskapsseminarier genomförts.

– Digitalisering av scenkonsten
– Kulturen i samhällsplaneringen
– Kultursamverkansmodellen

Seminarierna spelades in och kan ses i efterhand på Kulturförvaltningens webb.

Unga Klara 

Salonger, samtal och mer

På sidan Unga Klara On Demand kan du ta del av inspelade samtal från Unga Klara.

Läs mer på Unga Klaras On Demand-webb.

Festival!

Stockholm Filmfestival

Stockholm Filmfestival pågår!

Läs mer och se programmet på festivalens webb.

https://www.stockholmfilmfestival.se/sv/program/2022/festival

BUFF 2023

Anmäl din film till BUFF 2023

Den 40:e upplagan av BUFF Malmö Filmfestival äger rum 11-17 mars 2023 och tar filmer från hela världen till Malmös biografer och festivalplattformen BUFFplay.se.

Filmanmälan är öppen 1 juni-20 november 2022. Länk och instruktioner finns nedan.

Läs mer på BUFFs webb.

Scensverige

Scenkonstbiennalen 2023

Scenkonstbiennalen kommer gå av stapeln i Stockholm. Nu tar Scensverige emot nomineringar av pjäser till biennalen.

Urvalet ska bestå av scenkonstproduktioner av hög konstnärlig kvalitet och utgöras av de som urvalskommittén anser vara de mest intressanta som har haft premiär under spelperioden 1 januari-31 december 2022.

Sista datum för att nominera: 15 december 2022

Läs mer på Scenkonstbiennalens webb.

Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival 2023

Den 27 januari – 5 februari 2023 går Göteborg Film Festival av stapeln.

Läs mer om festivalen 2023 på deras webb.