Manusfolket

Oktober 2022

Kära medlem!

Podd-teknik
Missa inte vår workshop om att skapa poddar med Anette Skåhlberg om du till exempel vill jobba med barn/unga och audiodrama och känner att du vill greppa tekniken, detaljer och anmälningslänk finns nedan. Vårt pilotprojekt Poddrama har rullat igång i Väst för att vaska fram erfarenheter i hur ni kan lära ut hur man skapar drama-poddar/audiodramer till barn och unga. Tanken är att Poddrama sedan ska bli en workshop som vi erbjuder landets alla skolor precis som Manustimmen, och som Centrum för dramatik söker projektbidrag för att skapa fler uppdrag till er medlemmar.

Operakomposition
En annan spännande workshop som vi vill lyfta fram är Dynamoopera – Norrlandsoperans workshop i operakomposition, ansökan senast 16 oktober, se nedan.

Dramatiker/manusförfattarkatalogen
Sedan vill vi påminna dig som inte redan har skickat in dina uppgifter till vår dramatiker/manusförfattarkatalog på hemsidan att göra det så att du finns med när vi om en månad ska lansera den till teatrar och produktionsbolag. Här finns formulär att fylla i. Du anger själv hur mycket information du vill ha med, och kontaktväg – har du en agent kan du hänvisa till den. Det viktiga är att alla är med så att katalogen blir ett bra verktyg för produktionsbolag och teatrar att snabbt hitta manusförfattare/dramatiker.

Varma hälsningar från styrelse och kanslier!

Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.

 

Kompetensutveckling – Centrum för dramatik

Välkommen till en workshop om att skapa poddar

Workshopen går igenom de tekniska aspekterna av att skapa en podd. Syftet är att ge grundläggande kunskap om hur man skapar en podd, vilka program som finns för tex redigering och hur och var du publicerar din färdiga podd.

Workshopen leds av Anette Skåhlberg och hålls digitalt under sammanlagt tre timmar, med tid för uppgifter mellan passen, fredagen den 28 oktober. Workshopen är öppen för ordinarie medlemmar i Centrum för dramatik.

När: 28 oktober kl 10-12 och 15-16
Plats: Digitalt via Zoom
Kostnad: Avgiftsfritt för ordinarie medlemmar i Centrum för dramatik.
Sista dag för anmälan: 23 oktober
Anmälningslänk: https://forms.office.com/r/DGU2saYSAL

Stöd 

Sveriges Författarfond /Svff

Bidrag för resor och internationella utbyten

Dramatiker/manusförfattare och översättare av dramatik kan också söka bidrag för resor och internationella utbyten. Dessa bidrag fördelas av författarfondens internationella råd i en gemensam beredning för författarfondens samtliga yrkeskategorier/genrer. De bidragen beslutas fem gånger per år och kan sökas när som helst under året.

Sista dag för ansökan i denna omgång är 1 november.

Läs mer om stödet på SVFFs webb.

Region Skåne

Kulturstöd

Sök stöd för nya berättelser och berättarformer barn och unga. Barns och ungas kulturuttryck utgår ofta från den rörliga bilden med digitala och interaktiva berättarformat som kombinerar medier och konst- och kulturområden.

Projekten ska stödja processen med att skapa nya berättelser och öppna upp för tvärkonstnärlig samverkan som kombinerar flera medier och konst- och kulturområden.

Ansökansperiod: 27 september till och med klockan 12.00 den 31 oktober 2022.

Läs mer på Region Skånes webb. 

Svenska Filminstitutet

Talent to watch – Stöd till talangutveckling med anledning av covid-19

Syftet med detta krisstöd är att säkerställa att nya röster/talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen, trots utmanande tider.

Sök stöd för utvecklingsmedel under 2023 till lång spelfilm eller hybrid med fiktionsfokus (manusutveckling, research, visuella tester, skissfilm, med mera).

Läs mer på Filminstitutets webb. 

MÖTESPLATSER – kurser, seminarier, möten

Visual Arena /Samtal

Hur kan man använda sig av narrativ & gamification i projekt?

Lyssna på Erik Einebrant, Researcher, designer & developer, RISE som pratar om hur spel, speldesign och gamification kan tillämpas i projekt samt hans lärdomar från att ha jobbat med narrativa inslag.

När: 6 oktober kl 12.00-12.45
Plats: Visual Arena, Lindholmen Science Park
Anmälan: https://visualarena.lindholmen.se/event/lunch-learn-hur-kan-man-anvanda-sig-av-narrativ-gamification-i-projekt

Region Stockholm / Seminarium

Kunskapsseminarium: Kulturen i samhällsplaneringen

Kulturförvaltningens andra digitala kunskapsseminarium för hösten tar sin utgångspunkt i den regionala kulturstrategins insatsområde som handlar om att använda kultur och kulturmiljöer som resurs i samhällsplaneringen.

I detta kunskapsseminarium undersöks begreppet ”kulturdriven platsutveckling” och deltagarna får bland annat ta del av hur två kommuner i vårt län arbetar med att planera och ge plats för konst, kultur och kulturskapare i stadsutvecklingen.

När: 13 oktober, klockan 08.30-11.30
Plats: Digitalt via Teams
Anmälan: https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=031164c830ec

Läs mer på Kulturförvaltningen Stockholms webb.

Det tredje seminariet hålls 10 november om Kultursamverkansmodellen.

Norrlandsoperan / Workshop

Dynamoopera 

Som ett led i visionen att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst startar Norrlandsoperan tillsammans med Föreningen Svenska Tonsättare en workshop i operakomposition.

När: 1-5 april 2023
Plats: 
Umeå, Norrlandsoperan
Sista dag för ansökan: 16 oktober

Läs mer på Norrlandsoperans webb

Filmregionerna

Webbinarieserie om film i kulturskolan

Filmregionerna har skapat en webbinarieserie baserad med inriktning på att undervisa barn om arbete med rörlig bild. Totalt finns 9 webbinarier med olika tematik att se gratis.

Du hittar webbinarfilmerna på Filmregionernas webb.

Residens

Konstnärsnämnden / Bergmangårdarna

Residens på Fårö

Konstnärsnämndens Internationella program för teater erbjuder ett residens för teaterkonstnärer på Bergmangårdarna på Fårö. Residensperioden är tre veckor under 2023 mellan mars-oktober. I ansökan anger du önskad period.

Residensstipendiet består av 15 000 kr avsett att täcka kostnader som resor, mat, transporter och arbetsmaterial.

Ansökningsperiod: 4 oktober – 1 november

Läs mer på Konstnärsnämndens webb.

Residens

Hedlandet Residens

I Torna Hällestad utanför Lund ligger Hedlandet residens.

Hedlandet residens bjuder in dig som är konstnär, författare eller forskare till en residensvistelse i Torna Hällestad. Hedlandet är en hållplats i tid och rum där du kan utforska framtidens berättelser, låta det oväntade hända, reflektera, kontemplera, utmana och pröva det oprövade.

Du kan vistas själv eller tillsammans med andra (max 4). I samband med vistelsen finns det, vid behov möjlighet att få återkoppling från och utbyta erfarenheter med författare, dramatiker, curators och filmare som på olika sätt är kopplade till Hedlandets verksamhet.

Kontakt och ansökan: Sophie Holgersson, 0709-83 16 34, opencall@hedlandetresidens.se

Läs mer på Hedlandets webb. 

Utlysningar

Kulturförvaltningen Stockholm

Vill du bli referensperson? Nominera till en referensgrupp!

Kulturförvaltningens referenspersoner är experter inom kulturstödets olika områden. Uppdraget är att bedöma ansökningar och bevaka stadens kulturliv. Referensgrupperna har en rådgivande roll.

Kulturförvaltningen har olika referensgrupper för olika stödformer.

Kulturförvaltningen söker nu personer med mycket god kompetens och erfarenhet inom: dans, cirkus, musik, teater, bild och form, folkbildning och deltagarkultur. Kulturförvaltningen söker även personer som kan bidra med kunskap om barnkultur, urban kultur, flerkulturellt perspektiv, nationella minoriteter och publikutveckling.

Läs mer på Kulturförvaltningens webb.

Tips

Teater Galeasen

Se den nyskrivna pjäsen Kung Mor till reducerat pris

Kung mor är skriven av dramatikern Christina Ouzounidis och poeten Jenny Tunedal. Pjäsen utgår från Tunedals diktbok Rosor skador, en bok om en mor som försvinner allt längre in i glömskan

Medlemmar i Centrum för dramatik erbjuds att se pjäsen till rabaterat pris.

Vad: Kung mor
Plats: Teater Galeasen, Slupskjulsvägen 32, Skeppsholmen. Gå över bron, ta direkt till vänster, följ vattnet. Eller ta buss 65 från T-Centralen (mittemot Åhlens), som tar dig till Skeppsholmen. Resan tar tio minuter.
När: 19 oktober kl. 19, 22 oktober kl. 16 och 29 oktober kl. 16
Pris: 285 kr (ord. pris 380 kr)

Boka: Du bokar med kampanjkoden ”kungmorrabatt” via den här sidan. Här klickar du dig vidare till aktuellt datum där du använder dig av kampanjkoden.

Läs mer om pjäsen på Teater Galeasens webb
eller på denna länk. 

Malmö Konsthall /Samtal

Under Ukrainas öppna himmel – röster ur ett krig

Malmö Konsthall bjuder in till boksläpp; läsningar, samtal med dramatikerna Natalka Blok och Andrij Bondarenko, filmvisning och konsert med Insomnia Taxxi. Ett evenemang i solidaritet med Ukraina, och ett samarbete mellan Svenska PEN, Rikstolvan och Malmö Konsthall.

Vad: Samtal, poesi, musik & dramaläsning
När: 8 oktober kl 16 – 17.30
Plats: Malmö Konsthall, i C-salen

Fri entré, ingen föranmälan.

Läs mer på Malmö Konsthalls webb.

Icorn / Region Skåne

Nyfiken på-timme om fristadskonstnärer

Är du nyfiken på vad fristäder, fristadskonstnärer och ICORN innebär? Välkomna på ett digitalt samtal med fristadskoordinatorerna Anna Hjerpe och Jude Dibia den 10/10 kl. 10.

Arrangemanget är ett öppet samtal med utrymme för frågor, och riktar sig till alla som är nyfikna på fristäder, fristadskonstnärer och ICORN.

När: 10 oktober kl 10.00
Plats: Digitalt
Anmälan: Ingen föranmälan krävs

Läs mer och hitta länk till samtalet på Region Skånes webb. 

Cinemateket

Kropp: Fascination och förförelse

Sedan urminnes tider har människan skapat bilder av sig själv. I allt från tiotusentals år gamla grottmålningar, via måleriet och skulpturen till filmkonsten har den mänskliga kroppen varit ett centralt motiv. Kroppar som snubblat, sprungit, dansat, piskats, avklätts och skadats för att underhålla, bilda, tillrättavisa och stilla begär, för att skapa och rasera normer.

Information om program och biljetter finns på Cinematekets webb.

Svenska Filminstitutet

Se intervjuer om höstens svenska långfilmer

Höstens svenska långfilmspremiärer presenterades tisdagen den 30 augusti i Bio Victor i Filmhuset.

Alla trailers och intervjuer med regissörer, manusförfattare, producenter och skådespelare finns att se på Filminstutets webb.

Unga Klara 

Salonger, samtal och mer 

På sidan Unga Klara On Demand kan du ta del av inspelade samtal från Unga Klara.

Läs mer på Unga Klaras On Demand-webb.

Festival!

BUFF 2023

Anmäl din film till BUFF 2023

Den 40:e upplagan av BUFF Malmö Filmfestival äger rum 11-17 mars 2023 och tar filmer från hela världen till Malmös biografer och festivalplattformen BUFFplay.se.

Filmanmälan är öppen 1 juni-20 november 2022 och görs via eventival. Länk och instruktioner finns nedan.

Läs mer på BUFFs webb.

Scensverige

Scenkonstbiennalen 2023

Scenkonstbiennalen kommer gå av stapeln i Stockholm. Nu tar Scensverige emot nomineringar av pjäser till biennalen.

Urvalet ska bestå av scenkonstproduktioner av hög konstnärlig kvalitet och utgöras av de som urvalskommittén anser vara de mest intressanta som har haft premiär under spelperioden 1 januari-31 december 2022

Sista datum för att nominera: 15 december 2022

Läs mer på Scenkonstbiennalens webb.