Projekt:
Berättelsen i serier, animation, podd och scenkonst

Medielandskapet är under stark förändring och nya plattformar har växt fram där satsningar på manus har kommit att spela en allt större roll i arbetet med att nå ut med sitt budskap och träffa sin målgrupp/publik. Manusförfattarnas kompetens är avgörande i arbetet med att skapa och skriva och förmedla ett starkt manus, en stark berättelse.

I flera konstnärliga uttrycksformer finns önskan om att samarbeta med en manusförfattare. Manusförfattarna själva har också behov av att stärka sin kompetens inom manus på nya plattformar och inom flera konstnärliga uttrycksformer.

Prioriterat för oss i egenskap av centrumbildning är att arbeta för att de nya arbetstillfällena som kommer inom berättande och manus ska gå till manusförfattarna.

I projektet genomförs fyra utforskande seminarier inom berättande med syfte att skapa starkare nätverk mellan manusförfattare och kreatörer inom serieteckning, animerad film, podd/ljud och scenkonst.

Projekttid: jan 2022 – feb 2023

Projektet finansieras genom stöd från Malmö stad.

 

Genomförda seminarier:

Berättelsen i serier, samtal om tecknade serier, 25 jan 2023 på Rum för serier i Malmö

Ett fördjupande samtal med serietecknaren och illustratören Marie Tillman. Om att skriva för tecknade serier, om den kreativa processen och om samarbeten i produktionen. Samtalsledare: manusförfattaren och filmskaparen Anna Lönn Franko.

Samtalet arrangeras av Seriefrämjandet i samarbete med Centrum för dramatik Syd med stöd från Malmö stad

Samtal om nyskriven dramatik för barn och unga, 17 januari 2023 på Bokvärlden i Malmö

Samtal och reflektioner kring inflytande, språklig tonträff och vikten av dramatik som litteraturform. Pjäserna Hemligt, Farligt och Heligt är en trilogi om vänskap och ett resultat av ett sexårigt samarbete mellan scenkonstkollektivet Banditsagor, dramatiker Alexandra Loonin, ljuddesigner Jonas Åkesson och klass A på Möllevångsskolan i Malmö.

Medverkade gjorde dramatikern Alexandra Loonin (medlem i Centrum för dramatik), regissören Oskar Stenström samt referensklasselever Dania Al-Bayati, Dominika Szefler och Raquel Brunnström Mulinari. Samtalsledare var Boel Gerell, författare och teaterkritiker.

Samtalet arrangerades av Banditsagor och Bokvärlden och genomfördes i samarbete med Centrum för dramatik Syd med stöd från Malmö stad.

Läs mer på Bokvärldens webb.

Länk til samtalets Facebook-event.

Att skriva dramatik för ljud, 24 nov 2022  på PAGE 28 i Malmö
Ett samtal med Robin N Spegel (dramatiker medlem i Centrum för dramatik) om att skriva dramatik/manus för ljud. Samtalet modererades av Lou Mattei, ordförande PAGE 28.

Samtalet arrangerades i samarbete med PAGE 28 som är en HBTQ-bokhandel, queer kulturscen och mötesplats i Malmö.

Berättelsen i animerad film, 30 april 2022 på Biograf Panora i Malmö
Ett samtal om manusprocessen i animerad film med Christian Ryltenius (producent och regissör) från Sluggerfilm. Samtalet modererades av Andreas Climent (manusförfattare, medlem i Centrum för dramatik).

Samtalet arrangerades i samarbete med PIXEL Skånes Filmfestival.