Att skriva för en interaktiv publik

Att skriva för en interaktiv publik

– kompetensutveckling med Techformance

 

 

Välkommen att delta i den digitala kursen ”Att skriva för en interaktiv publik” genom det digitala verktyget Techformance.

 

Om Techformance
Techformance är ett projekt och ett verktyg som länkar ihop traditionell scenkonst med element från spelvärlden. Lotta Eldh är teaterkonsulent och Helena Rung är musikproducent, båda arbetar på den regionala Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland. Under många år har de sett dataspel och sociala medier ta allt större plats i barn och ungas liv – utan att det i större utsträckning har påverkat scenkonsten. De frågade sig varför och sakta men säkert växte tanken om ett möte mellan dessa båda världar fram. Resultatet blev verktyget och projektet Techformance som finansieras av Allmänna Arvsfonden.

 

Förgrenade manus
I grund och botten handlar det om att barn och unga ska känna delaktighet i det som händer på scenen genom interaktivitet. För manusförfattaren/dramatikern handlar det om att skriva förgrenade manus där publiken kan välja olika vägar i handlingen genom en app i mobilen eller läsplattan. Likheterna med att skriva en handling för datorspel är stora, men verktyget är främst tänkt för scenkonst. Ett sätt att skriva förgrenade manus i en vanlig Word-fil kommer också att presenteras.

Kursen är kostnadsfri och rekommendationen är att delta i samtliga kurstillfällen.

Var: Digitalt via Zoom
Kostnad: 
Kostnadsfritt 
Anmälan:
Anmäl dig via denna länk. Invänta bekräftelse av plats på kursen samt länk till första programpunkten.

 

KURSPROGRAM – Techformance
Programmet kommer att genomföras digitalt på Zoom.

18 april
kl 10-14      Kursintroduktion, Techformance, Tillgänglighet och metod

25 april
kl 10-12      Workshop med Charlene Putney (på engelska)
kl 12-15      Skrivuppgift
kl 15-16      Uppsamling och genomgång, frågor

2 maj          Feedbacktillfälle – välj en session
kl 10-11      Session 1
kl 15-16      Session 2

9 maj          Presentation och slutredovisning
kl 10-12

 

Presentation av föreläsarna hittas nedan.

 

Läs mer om Techformance och titta gärna på filmerna på Techformance hemsida.

Filmer och intervjuer:
https://www.youtube.com/@techformance190

VGRS Techformancesida:
Techformance på Västra Götalandsregionen – Förvaltningen för kulturutveckling (vgregion.se)

Innovationsfestivalen festivalprogrammet:
Digital Innovationsfestival (kulturhusetstadsteatern.se)

 

FÖRELÄSARNA

Tommy Hagström / Begripsam (18 april)
Tommy Hagström är expert på fysisk- och kognitiv tillgänglighet. Han har jobbat med att hitta och designa lösningar för att förbättra tillvaron för alla människor sedan ca 30 år. Brinner för att göra samhället användbart för alla. Gillar utmaningar och att hitta lösningar i befintliga miljöer likväl som att tänka innovativt för nyproduktion.

Har stor erfarenhet av anpassningar i kulturhistoriska miljöer. som bibliotek, museer och teatrar. Metodutvecklare för organisationer och företag så att de bli mer inkluderande genom Begripsammodellen.

Presentation: Techformancemetoden och tillgängligheten
Vad gör techformancemetoden för tillgängligheten? Techformance är ett instrument för att skapa tillgänglighet. Det förbereder personerna för det spel man kommer vara med om. Genom att bli delaktig och tillföra något till handlingen så skapas ett band det upplevelsen och man känner att man blir viktig för handlingen fortlevnad.

Men varför är tillgänglighet viktigt? Alla är olika och tar in information på olika sätt. Genom att vara medveten om detta och inte skapa upplevelser som enbart få kan ta in tillåter man att fler får möjlighet att uppleva konsten. Genom att förstå det kognitiva så förstår man också det allmänmänskliga.

 

Paul Löwen-Åberg teknisk koordinator Techformance (18 april, 2 maj, 9 maj)
Paul Löwen-Åberg arbetar som teknisk koordinator i Techformanceprojektet. Han har en bakgrund inom spelutveckling och game writing.

Presentation: Techformance – verktygslådan och dess effekter
En djupdykning i hur techformanceverktyget fungerar, vilka funktioner som finns att använda och vilka effekter dessa kan ge till föreställningar.

 

Charlene Putney, eng (25 april)
Charlene Putney is an award-winning writer and teacher from Ireland. After working at Google and Facebook in management positions for almost a decade, she turned to the more creative side of tech and began writing for videogames in 2013. Before moving to Denmark, she worked on Divinity: Original Sin 2 and story for the upcoming Baldur’s Gate 3. She’s currently setting up a start-up with her partner Martin Pichlmair to make machine learning more accessible to writers: take a look at www.writewithlaika.com. She also teaches interactive fiction at university level and yoga on Tuesday evenings. Say hi to @alphachar!

Workshop: Weaving interactive stories: how to get started & what you can expect
Writing a linear story is an art. Writing an interactive story is a related art, but it possesses a few key differences! In this workshop, I hope to bridge the gap by sharing my own experience with crafting award-winning interactive stories. I will share what I have learned from generating meaningful choices to structuring narrative to looking back on the finished product. We’ll do some hands-on work during our time together – no prior preparation needed!