Visa profil

Tankar för dagen är ett Sveriges Radioprogram (P1) som har många lyssnare.

Ulla-Carin Nyquist har skrivit återkommande för programmet i flera år:  En stunds reflektion i vardagen kring alla möjliga ämnen, huvudsaken är att det är en personlig fundering att dela med sig av. Workshopen bygger på denna idé, eleverna får skriva egna reflektioner, 3-4 minuter långa och läsa upp för varann.

LÄNGRE PRESENTATION:

Tankar för dagen – jag brukar själv alltid lyssna på detta program som sänds måndag till lördag i P1: En daglig reflektion på 4 minuter, en paus i vardagen, att stanna upp och höra någon intressant fundering som någon av alla Tankar för dagen – medarbetare vill ge oss lyssnare.

Jag tror att detta enkla, korta, lysande koncept kan passa för ungdomar som här får koncentrera sig på att berätta något dom tycker är angeläget på 3-4 minuter. Det ger en bra träning i att först skriva ner och ringa in det som ska förmedlas och sen berätta för klasskamraterna, muntligt eller i enkel inspelad form.

Jag vill ha två möten med klassen, ett där jag berättar om idén med Tankar för dagen och läser upp/spelar upp några exempel. Jag ger eleverna ett uppslag om något de kan skriva en egen fundering kring och vi ägnar en stund åt att eleverna får skriva på detta ämne. Dom som vill får läsa upp vad dom skrivit. Till det uppföljande mötet kan eleverna få skriva en egen Tanke. För de som vill kan jag ge ett uppslag.

Efter förslagsvis en vecka kommer jag tillbaka till klassen och eleverna får läsa upp sina tankar. Jag ger feedback på funderingarna som vi får höra och vi pratar om vilka berättelser som kommit fram och vad dessa väckt för tankar hos de andra eleverna. Förhoppningsvis kan detta ge inspiration till fortsatta korta, dagliga reflektioner av eleverna. Kanske det kan bli en egen podcast i klassen!

Tid: Två timmar totalt

Arvode: 5.500 kr ex moms 25 %

 

Kontakta oss
Målgrupper
  • Gymnasiet 16-18 år
  • Högstadiet 13-15 år
Regioner
  • Öst
Ämnen
  • Skriva/berätta
  • Språkutveckling